Hopen op positieve vibe bij VN-top

De opwarming van de aarde neemt toe. Op een VN-top in New York worden vandaag methoden besproken om het tij te keren.

Demonstranten afgelopen weekend in New York, voorafgaand aan de VN-klimaattop. Foto’s Reuters

Het is opgezet als een vrijblijvende klimaattop, vandaag in New York. Georganiseerd door de Verenigde Naties, en vooral bedoeld een positieve vibe te creëren rond een probleem dat langzaam als onoplosbaar wordt gezien: de opwarming van de aarde.

Over een jaar wordt het serieuzer. Dan moeten tijdens de klimaattop in Parijs nieuwe internationale afspraken worden gemaakt om de opwarming van de aarde beneden de 2 graden Celsius te houden. De angst voor een mislukking is groot. De top in Kopenhagen in 2009 mislukte faliekant.

Daarom mogen politici, zakenmensen, bewogen burgers, vandaag laten zien wat ze doen om de uitstoot van broeikasgassen af te remmen –of welke plannen ze ervoor hebben. Overheden spreken ambities uit. Bedrijven etaleren hun groene maatregelen.

Intussen blijft de uitstoot van broeikasgassen wereldwijd groeien. De Wereld Meteorologische Organisatie meldde eerder deze maand al dat de afgelopen dertig jaar niet zoveel CO2 is uitgestoten als in 2013. De uitstoot bedraagt nu 44 miljard ton (Gigaton) per jaar. Een Europese groep klimaatwetenschappers rekende afgelopen zondag in Nature Geoscience voor dat de wereld zijn CO2-budget al bijna heeft opgebruikt, wil het de temperatuurstijging op aarde onder de 2 graden Celsius houden. In het huidige tempo kunnen we nog dertig jaar doorgaan. Hoe kunnen we de trend keren?

    • Marcel aan de Brugh