Hoofdstad Jemen in handen van rebellen - ‘ineenstorting dreigt’

Houthi-rebellen hebben het grootste deel van de Jemenitische hoofdstad Sanaa veroverd.
Houthi-rebellen hebben het grootste deel van de Jemenitische hoofdstad Sanaa veroverd. Foto ANP/EPA/Yahya Arhab

Het conflict in Jemen tussen shi’itische Houthi-rebellen en de regering is verder geëscaleerd. Volgens AFP hebben rebellen het grootste deel van hoofdstad Sanaa veroverd. Volgens de VN dreigt de ineenstorting van de Jemenitische staat.

Rondom Sanaa zijn inmiddels checkpoints opgericht door de rebellen. In een reactie noemt President Abd-Rabbu Mansour Hadi de inname van Sanaa een ‘samenzwering om een burgeroorlog te veroorzaken’. Hij heeft beloofd te werken aan het herstel van de autoriteit van de staat.

Staakt-het-vuren niet ondertekend

De situatie in Jemen is zeer onduidelijk. Vorige week leek er nog sprake te zijn van een vredesdeal tussen de Houthi’s die streven naar autonomie, en de regering. Die overeenkomst was de aanleiding voor premier Mohammed Salem Basindwa om afgelopen zondag zijn ontslag in te dienen. Op dat moment was er al veel onrust in Sanaa tussen de Houthi’s enerzijds en het Jemenitische leger en milities anderzijds.

Het akkoord werd zondag ondertekend en voorziet onder andere in het geven van meer macht aan de Houthi’s op nationaal niveau. De rebellen hebben de bepaling die gaat over het staakt-het-vuren echter niet ondertekend. Gisteren trokken zij Sanaa in en veroverden het grootste deel van de hoofdstad.

De speciale VN-afgezant voor Jemen Jamal Benomar trad bij het opstellen van de deal op als mediator. Hij heeft vandaag gewaarschuwd voor het in elkaar storten van de Jemenitische staat:

“Wat er gebeurd in de afgelopen dagen is gebeurd kan leiden tot de ineenstorting van de Jemenitische staat en het einde van het proces van politieke transitie.”