Hoe gaat Philips weer groeien?

AMSTERDAM - CEO Frans van Houten (R) en CFO Ron Wirahadiraksa van Philips tijdens de presentatie van de jaarcijfers en de 4e kwartaalcijfers over 2011. ANP LEX VAN LIESHOUT Beeld ANP

Philips splitst zicht op

Update 8:30 uur. Philips splitst zich op in twee verschillende bedrijven. Dat heeft het zojuist in Londen bekendgemaakt. Philips Healthtech wordt een combinatie van de onderdelen Healthcare en Consumer Lifestyle. Philips Lighting wordt verzelfstandigd.

De Healttech-tak boekte vorig jaar een omzet van 15 miljard euro om, de lichtdivisie was goed voor 7 miljard euro. Het is nog onduidelijk wat Philips precies met Philips Lighting gaat doen. Het bedrijf meldt vanochtend alleen dat de lichttak in een nieuw bedrijf wordt ondergebracht. Er is nog niet besloten of dat bedrijf los naar de beurs gebracht of verkocht wordt.

Philips-topman Frans van Houten beseft “de omvang van de beslissing”, maar stelt dat met de stap “meer waarde voor klanten, werknemers en aandeelhouders” wordt gecreëerd. De nieuwe bedrijfsstructuur zou voor 100 miljoen euro aan besparingen in 2015 en het dubbele in 2016 moeten zorgen.

Van Houten leidde tijdens de kredietcrisis de splitsing van ING. Daarvoor werkte hij de Nederlandse chipmaker NXP die in 2006 van Philips werd losgeweekt. Beleggers reageerden vanochtend bij opening van de Amsterdamse beurs enthousiast op de plannen. De koers van Philips stond rond het middaguur zo’n 2,7 procent hoger dan bij de opening.

Philips-bestuursvoorzitter Frans van Houten weet dat hij vandaag in het Hilton in Londen scherp moet zijn. Hij moet financieel analisten uit de hele wereld ervan overtuigen dat het écht goedkomt met het technologiebedrijf. Dat hij zijn doelen voor 2016 gaat halen - of aanscherpen zelfs. Schermen met wisselkoerseffecten kan hij op deze Capital Markets Day niet meer. Wat moet Philips doen om weer te groeien?

Eerst even de cijfers. Voor een aandeel Philips leg je nu 23,50 euro neer, nagenoeg hetzelfde als bij het aantreden van Van Houten in april 2011 (22,84 euro). Maar dat jaar leed Philips wel nog 1,3 miljard euro verlies. Philips stootte de televisietak af en richt zich veel meer op gezondheidszorg. Met succes: vorig jaar was de winst 1,2 miljard euro. Maar de groeicijfers zijn teruggevallen.

Koers Philips sinds aantreden van Van Houten

1. Medische divisie moet harder groeien

“Philips is een gezondheidszorgbedrijf geworden met nog wat andere dingen”, zo vat ABN Amro-analist Marc Hesselink het samen. Hij wijst erop dat dat logisch lijkt: we worden gemiddeld ouder, hebben langer zorg nodig.

Maar juist de medische tak zit het niet mee: ziekenhuizen stellen investeringsbeslissingen uit, vooral in de belangrijkste markt, de Verenigde Staten. En dat terwijl Philips wél vernieuwende apparaten heeft, “zoals ‘minimaal invasieve‘ apparatuur, waarbij door een combinatie van röntgen en echo de patiënt zo min mogelijk last heeft van een operatie”, zegt ING-analist Robin van den Broek.

Beter voor de patiënt en operaties zouden ook nog eens goedkope kunnen worden met dit soort uitvindingen. “Maar vaak staan de oude apparaten al in ziekenhuizen. En Philips kan ze niet goed overtuigen nu al te investeren”, denkt Hesselink.

Nog een reden waarom analisten de meeste verandering verwachting bij de medische tak: Van Houten zette deze zomer Deborah DiSanzo, het hoofd van Healthcare, aan de kant. De topman heeft zelf de leiding overgenomen.

Vooral de omzet van Healthcare is gedaald

Maar hoe Philips verdergaat met de geplaagde medische tak is onduidelijk. “Dat bewaren ze echt voor Capital Markets Day” zegt Hesselink.

2. Led- en autoverlichting verkopen

Waar het ook spannend is: de verlichtingstak. Na gezondheidszorg het grootste onderdeel. Philips stoot de Amerikaanse dochter Lumileds, die led-chips fabriceert, af. Ook de autoverlichtingsdochter gaat in de verkoop.

Geruchten gaan dat Philips de twee samenvoegt en 60 procent van de aandelen aan een private investeerder verkoopt. Zo zou de divisie sneller kunnen groeien - en Philips zelf gaat zich dan minder op de verkoop van lampen richten. Die hebben een lage winstmarge, en hoeven niet vaak te worden vervangen. In plaats daarvan kan Philips zich meer op de verkoop van complexe lichtsystemen richten.

Maar ook de lichtdivisie doet het slechter

3. Oplossingen, van A10 tot Zuid-Amerika

Niet alleen medische systemen, maar langdurige contracten met ziekenhuizen. En geen lampen, maar lichtoplossingen. Zo verkocht Philips aan Deloitte voor het nieuwe gebouw aan de A10 een futuristisch temperatuur- en lichtsysteem. Philips blijft daarbij betrokken, zegt Van den Broek.


In Argentinië haalde Philips een contract binnen om 70 procent van de straatverlichting in de hoofdstad Buenos Aires te vervangen door LED-lampen. Philips blijft verantwoordelijk voor het onderhoud.
https://www.youtube.com/watch?v=1iIDbxYwY-k

    • Anna Vossers