Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Hockey

Hockeybond stelt mondbeschermer verplicht

De hockeybond is om: het bitje wordt verplicht in alle wedstrijden waarvoor de KNHB verantwoordelijk is. Het risico op tandletsel is te groot.

Hockeyers moeten met ingang van volgend seizoen een bitje dragen. De verplichting geldt voor alle spelers tijdens door de bond georganiseerde wedstrijden.

Met de maatregel wil de hockeybond KNHB het aantal blessures aan mond en gezicht terugdringen. Jaarlijks doen zich op de hockeyvelden circa 5.900 ongevallen voor. Op een totaal aantal leden van 240.000 komt dat neer op 2,46 procent.

De medische commissie van de KNHB besloot begin dit jaar een taskforce van specialisten onderzoek te laten doen naar het voorkomen van tandletsel. Directe aanleiding was de ernstige blessure die Rotterdam-speler Seve van Ass in een Hoofdklassewedstrijd had opgelopen. De international kreeg de stick van een tegenstander in zijn gezicht, brak daarbij zijn kaak en raakte tien tanden kwijt. In de hockeywereld laaide de discussie over het verplichte gebruik van het bitje op.

De hockeybond vond een verplichting altijd moeilijk uitvoerbaar. Nogal wat sporters kunnen om uiteenlopende redenen geen bitje dragen. Zoals mensen die allergisch zijn, een beugel hebben of andere klachten krijgen bij het plaatsen van een mondstuk.

Volgens de taskforce is het risico van mond- en tandletsel in de hockeysport reëel. In het onderzoek onder circa 1.500 leden is naar voren gekomen dat de meeste hockeyers (85,2 procent) een bitje draagt. Een meerderheid (bijna 70 procent) vindt dat een bitje verplicht zou moeten zijn. Deze percentages tekenen zich ook af bij spelers van nationale teams. Uit de door de taskforce uitgevoerde enquête blijkt dat slachtoffers van mond- en tandletsel, die een bitje droegen, aanmerkelijk minder ernstig letsel hadden dan degenen zonder bescherming.

Om de leden aan de maatregel te laten wennen, is besloten het bitje per 1 juli 2015 verplicht te stellen