Google

Google investeert 600 miljoen euro in nieuw datacenter in Groningen

Foto ANP/EPA/Google

Google gaat in de Eemshaven in Groningen een enorm datacenter bouwen. De Amerikaanse internetgigant zal daarbij ongeveer 1 miljard euro investeren. Het ministerie van Economische Zaken spreekt van 600 miljoen euro.

Het nieuws is vanochtend door minister Kamp (Economische Zaken) officieel bekendgemaakt. Het datacenter zal goed zijn voor 150 structurele banen, en daarnaast zal het center ook nog de nodige indirecte banen opleveren. De bouw zelf zal volgens het ministerie van EZ nog eens aan duizend mensen werk geven.

Apple werd ook genoemd

Het bedrijf zou al sinds 2012 op zoek zijn naar een geschikte plek voor een datacentrum. Google is al aanwezig in de Eemshaven met een kleiner datacenter dat een capaciteit heeft van 20 megawatt. De nieuwe faciliteit zal straks goed zijn voor het zesvoudige: 120 megawatt. De omvang van het complex zal ongeveer veertig hectare zijn. Dat is vergelijkbaar met het datacenter dat Microsoft bouwt in Middenmeer (Noord-Holland).

In het datacenter komen duizenden servers te staan die data opslaan en verwerken. De Eemshaven is voor Google een aantrekkelijke keuze: de grondprijzen zijn relatief laag en daarnaast zijn er meerdere energiecentrales in de buurt.

Eerder was er nog onduidelijkheid over het datacentrum, aangezien ook Apple werd genoemd als mogelijke geïnteresseerde in een datacentrum in Groningen. Berichtgeving in andere media daarover bleek echter niet te kloppen.

Begin 2016 zal het datacenter in gebruik worden genomen.