Goed overleg en de geur van het riool

Nu enkele leidinggevenden bij de voetbalclub AZ te Alkmaar en Zaanstad van de leg lijken, zal het geen sinecure zijn voor de rest van het personeel om de kalmte te bewaren. Je zult maar degene zijn die namens deze betaald voetbalorganisatie de officiële informatie moet verspreiden. Van urine kun je geen champagne maken.

Op dinsdag 16 september maakt AZ bekend dat de ziekgevallen Marco van Basten wel trainer bij AZ blijft, maar verder gaat als assistent. Dat assistent Alex Pastoor zo hoofdtrainer wordt, is „een logisch gevolg”, zegt technisch directeur Earnest Stewart dan namens de club.

Op donderdag 18 september volgt daarentegen het bericht: „AZ en Pastoor zijn in goed overleg uit elkaar gegaan.”

‘In goed overleg’. Het is een term die in het gewone bedrijfsleven vaak wordt gehanteerd – maar betaald voetbalclubs behoren tot het ongewone bedrijfsleven.

Zelfs ondernemingen waarvoor het weergeven van de werkelijkheid tot de corebusiness behoort, gebruiken die woorden als er een hoge(re) functionaris aan de kant wordt gezet. Zo denkt het bedrijf zich ongewenste publiciteit te besparen en de functionaris een nare aantekening op zijn cv. Intussen overleggen advocaten over de hoogte van het zwijggeld dat aan de functionaris moet worden betaald.

Maar als gezegd: betaald voetbalclubs behoren tot het ongewone bedrijfsleven. Pastoor schakelde ook een advocaat in, en zweeg geenszins. Waar er ook zoal sprake van was geweest, ‘goed overleg’ was er niet bij, zei hij. (In ontslagzaken mag hij zich een ervaringsdeskundige noemen; vorig jaar gooide NEC hem er na drie wedstrijden uit. Zijn contract was net verlengd; heus, het is een rare bedrijfstak.)

Dan ontstaat er getouwtrek over de vraag wie er naar De Telegraaf het, deels onjuiste, bericht van 12 september heeft doorgespeeld dat Van Basten wegens stress niet zal terugkeren bij AZ. In het Algemeen Dagblad van vrijdag 19 september worden Pastoor en diens zaakwaarnemer ervan beschuldigd ‘Het Lek’ te zijn, zoals dat wordt genoemd. Diezelfde avond suggereert ook Stewart dit op televisie in het RTL-programma Voetbal International. Pastoor ontkent in diverse toonaarden, onder meer zondagavond 21 september bij de NOS-tv, in Studio Voetbal.

Dan wordt het maandag 22 september en laat de officiële nieuwsverspreider van AZ weten dat de club „de voormalig assistent-trainer” – Pastoor dus – „nooit openlijk heeft beticht van het lekken van bedrijfsinformatie”. Let op het woord openlijk. De eerste zin van die mededeling van gisteren luidt: „AZ en Alex Pastoor zijn donderdag uit elkaar gegaan vanwege een integriteitskwestie.”

Wat die bewuste donderdag nog „in goed overleg” is gegaan, is via onderhandse beschuldigingen over lekkage vier dagen later een verder niet toegelichte „integriteitskwestie” geworden. Probeer daar maar eens kaas van te maken. De spelers van dit ongewone bedrijf, werknemers met een vitale functie, lukt het niet meer. Aanvoerder Nemanja Gudelj twitterde gisteren over de geestelijke gevolgen die de affaire voor hem persoonlijk had: „Er zat onrust in mijn hoofd, een soort draaikolk.” Probeer dan maar eens het juiste doel te vinden. (Al won AZ wel van PEC.)

Het gebeurde bij de club waarvan technisch directeur Stewart intussen op vakantie ging en waar de nieuwe algemeen directeur Robert Eenhoorn, tevens Feyenoordfan, pas op 1 oktober officieel begint. Als directeur bij de honkbalbond wilde hij zondag eerst met het nationale team Europees kampioen worden. Die dag mocht de aanvankelijk tweede assistent, Dennis Haar, even hoofdverantwoordelijk zijn voor de corebusiness van AZ: een voetbalwedstrijd spelen. Van Basten zat, nu als assistent, naast hem. In het stadion vloog een zwerm wespen.

    • John Kroon