Geld verdienen met loopings en lianen

Rollercoaser Ride (against blue sky)

Van de Mega Looping Coaster tot de Thunderbowl. Vandaag begint in de Amsterdamse RAI de grootste vakbeurs voor de attractie-industrie in Europa. Ruim vierhonderd leveranciers uit 33 landen proberen op de EAS hun attracties te slijten. Daaronder ook verschillende Nederlandse bedrijven.

NRC Q zoomt verder in op drie Nederlandse ondernemingen.

1. Active Constructions


Al 25 jaar is Kees-Jan Verwaal hovenier, maar zijn core business is het al een paar jaar niet meer.

“Ik had altijd klanten met grote tuinen. Een jaar of zeven geleden vroeg een klant met een hele grote tuin of ik er niet een klimpark in wilde bouwen.”

Dat leek Verwaal wel wat en hij ging op onderzoek uit. De tuin van die klant staat nog leeg omdat de gemeente geen vergunning wilde geven. Maar Verwaal raakte geinspireerd. En sinds 2010 bouwt zijn Active Constructions klimparken. Mensen kunnen er “als Tarzan van boom naar boom slingeren” en op grote hoogte op touwen balanceren.

Het bedrijf heeft inmiddels 15 man in dienst: van een technisch werktuig- en bouwkundig ingenieur tot een ‘bouwer hoogte parcours’. Active Constructions bouwde inmiddels van Spanje tot Egypte en Rusland zeker dertig klimparken. “Ik ben de tel kwijt”, zegt Verwaal.

Zijn attracties worden neergezet bij onder meer vakantieparken. Met alleen een klimpark zul je het als ondernemer niet redden, maar volgens Verwaal “is het mooi om erbij te hebben”.

De kosten? Voor 200.000 tot 400.000 heb je een leuk klimpark. De prijs hangt af van of je het in bestaande bomen (goedkoper) of op losse palen laat bouwen.

2. Aqua Drolics

https://www.youtube.com/watch?v=xkAsFNW7sRc#t=54
“Hier loop je de directeur van de Efteling tegen het lijf, hier komen Walibi en Euro Disney kijken.” Directeur Eric de Graauw van Aqua Drolics uit Best heeft zin in de beurs. Zijn bedrijf richt zich op zwemattracties voor peuters en kleuters. En wat klein begon bij gemeentezwembaden en campings werd de laatste tijd steeds groter. Al blijft het allemaal nog steeds relatief bescheiden.

“Stel, de Efteling bouwt een nieuwe attractie van 10 miljoen, dan doen wij het kleine hoekje voor de kinderen dat er ook bij moet voor ongeveer 100.000 euro.”

De beurs is belangrijk, maar orders verwacht hij niet direct te krijgen.

“Dat doe je tegenwoordig niet meer op beurzen. Het is een belangrijk netwerkmoment voor ons, de bestellingen volgen pas later.”

3. Vekoma


Een van de belangrijkste Nederlandse spelers op de beurs is Vekoma Rides uit het Limburgse Vlodrop. De achtbaanbouwer zit achter onder meer de Mega Looping Coaster en de Stingray.

Het bedrijf met zo’n 250 medewerkers heeft 300 attracties in 65 landen staan en boekte vorig jaar een omzet van ruim 30 miljoen euro. De beurs is vooral op Europa gericht, maar dat is volgens Director of Change Yvonne Paulussen niet de belangrijkste markt voor Vekoma. “Die is redelijk verzadigd.” Vekoma kijkt naar het Oosten, daar regent het pretparken.

“Azië is sinds enkele jaren een heel belangrijke markt voor ons. Met China voorop.”

    • Camil Driessen