Even naar de Mediamarkt?

foto Rodrigo Abd/AP

Peruaanse soldaten gaan in de regio Junin de strijd aan met cocaïnesmokkelaars en nemen per helikopter een nieuwe televisie mee terug. Maar waar ze deze vandaan hebben? Gekocht voor de ontspanning? Of in beslag genomen bij de drugshandelaren? Dat is onduidelijk.

Junin is de regio waar de meeste cocaplanten ter wereld groeien. Volgens de autoriteiten vliegen elke dag vier tot vijf kleine vliegtuigen met driehonderd kilo cocapasta naar Bolivia. Daar wordt het verder bewerkt en verscheept naar Brazilië en Europa. De Peruaanse militairen vernielen de landingsbanen van de smokkelaars om de handel te blokkeren, maar voorlopig tevergeefs. De banen die bij de laatste operatie het doel waren, zijn het afgelopen jaar al vier keer gerepareerd. Handelaren betalen lokale dorpelingen honderd dollar om de gaten in de weg te vullen. Ook de piloten verdienen goud geld: 10.000 tot 25.000 dollar per vlucht, melden de autoriteiten. Het Peruaanse leger heeft dit jaar wel veertien vliegtuigen in beslag genomen.