Pieter Steinz schrijft voor boekenweek

Pieter Steinz gaat het Boekenweekessay 2015 schrijven, meldt stichting CPNB. In zijn essay zal de voormalig Chef Boeken van NRC Handelsblad een rondleiding geven door het ‘dolhuis van de wereldliteratuur’. Thema voor de 80ste Boekenweek van 7 t/m 15 maart in 2015 is waanzin, onder het motto ‘Te gek voor woorden’.

De Belgische schrijver Dimitri Verhulst schrijft het Boekenweekgeschenk volgend jaar.

Pieter Steinz was sinds 2012 directeur van het Nederlands Letterenfonds tot hij terugtrad nadat bij hem de spierziekte ALS werd vastgesteld. Hij schreef onder meer Lezen &cetera (2003) en De duivelskunstenaar (2010). Dit jaar publiceerde hij de cultuurgids Made in Europe en wekelijks verbindt hij in de NRC-rubriek Lezen met ALS zijn ziekte met de boeken die hij (her-)leest. In zijn Boekenweekessay zal hij uitweiden over de aantrekkingskracht van psychiatrische gevallen bij auteurs als W.F. Hermans, William Shakespeare en Edgar Allan Poe.

In het Boekenweekessay zullen ook leestips opgenomen worden, zoals Tien titels over paranoia en Psychiatrische gevallen in de literatuur.

Eind januari 2015 verschijnt van Steinz zijn Gids voor de wereldliteratuur in 418 schrijvers, 104 meesterwerken, 26 one-book wonders, 52 boekwebben, 26 thema’s (etc.).

    • Roderick Nieuwenhuis