Eneco zoekt een ‘Hoofd Klantgeluk’ voor zijn zakelijke klanten

Foto ANP

Interessante vacature? Lees hier waarom je wel (of niet) wilt solliciteren op deze functie.

Functie: Hoofd Klantgeluk
Bedrijf: Eneco
Wat valt op aan de vacature: “Je zorgt voor de juiste klantfocus binnen drie lijnafdelingen.”

Wat doe je dan eigenlijk?

“Jij bent het geweten van de klant.” Met andere woorden: jij zorgt ervoor dat klanten zo tevreden mogelijk zijn. Hoe je dat gaat doen mag je zelf weten want de functie is nieuw. “Het idee is dat je met veel out-of-the-box ideeën komt”, zegt Petra Mesdag, manager MKB en Intermediairs bij Eneco.

Denk aan: een - zoals dat heet - “benen-op-tafel” sessie organiseren met klanten. Niet dat mensen dan daadwerkelijk met hun benen op tafel zitten. Wel is het een vergadering waarbij ondernemers achterover gezakt in hun stoel zitten met een broodje, zonder toezicht. Om zo ‘vrijer’ te sparren over nieuwe ideeën.

Maar je kunt ook eens stage lopen bij een klant. “Dan weet je tenminste wat ze écht doen.” En wat ze echt willen dus. Ook een optie: onderzoek hoe ondernemers hun boekhouding doen en pas daar - zo nodig - Eneco facturen op aan. Of misschien wil de klant wel dat de klantenservice gewoon op zondag bereikbaar is. Dat kun jij dan doorvoeren. Behalve nieuwe concepten uitdenken moet je ook de nodige klanttevredenheidsrapporten doorspitten. Om deze dan te vertalen in (liefst vernieuwende) concepten.

Wat verdient dat?

Tussen de 4.000 en 6.000 euro per maand, exclusief vakantiegeld en bonus die “iets in de vorm van een dertiende maand” is. Ook krijg je een flexbudget, waarmee je vakantiedagen kunt inkopen, een fiets kan aanschaffen of wat je in je pensioen kan stoppen.

Waarom zoeken ze iemand?

Omdat Eneco in 2017 de beste zakelijke energieleverancier van Nederland wil zijn. Om dat te realiseren nemen ze - onder anderen - een hoofd klantgeluk aan, die dan een belangrijk aandeel moet hebben in het realiseren van dat doel.

Wat voor collega moet je zijn?

Iemand met een beetje lef, je moet immers met vernieuwende ideeën komen om klanten tevreden te stellen en deze ook uitvoeren. Ook moet je ondernemend zijn, want je vult de functie zelf in (en zet deze dus desgewenst naar je hand).

Waarom wil je hier wel/niet werken?

Omdat de functie dus compleet nieuw is. Dat, en het feit dat er daardoor beperkte begeleiding is, moet je leuk vinden. Je komt te werken in het nieuwe hoofdkantoor van Eneco, waar alle mogelijkheden tot flexwerken zijn. Vervelende collega’s kun je dus zonder excuus ontwijken.

Ook leuk: Eneco werd eerder dit jaar uitgeroepen tot duurzaamste energieleverancier van Nederland, en gaat de komende tien jaar groene stroom voor de NS regelen. Die wil namelijk dat vanaf 2018 treinen alleen nog op windenergie rijden. Minder leuk alleen is dat Eneco in juni aankondigde dat er vier- tot vijfhonderd banen geschrapt worden. Weliswaar bij netbeheerder Stedin en onderhoudsbedrijf Joulz, twee dochterbedrijven van het energieconcern, omdat deze worden samengevoegd - maar toch.

    • Liza Jansen