Een nieuwe 3D-wereld, gevangen in karton

Veel geld hoef je niet kwijt te zijn om het middelpunt te worden van de visite. Met een stuk karton en een telefoon trakteer je iedereen op hun eerste virtualrealityervaring.

De Smartphone Virtual Reality Viewer van Dodocase is de View-Master van dit decennium. Het is een kartonnen houder met twee lenzen waarin je een smartphone stopt. De bijbehorende gratis app verandert het beeld op je Android-toestel of iPhone in twee verschillende plaatjes en je kunt diepte zien. Een 3D-wereld waarin je 360 graden kunt rondkijken.

Als je je hoofd beweegt, volgt het beeld dankzij de bewegingsmeters in de telefoon. Het effect is overdonderend, al zijn de demo’s nog simpel. Je rijdt met Google Streetview door Parijs, vliegt door de Grand Canyon of stapt in een tekenfilmwereld waarin een spichtige muis achter zijn hoed aanrent.

De kartonnen houder was deze zomer al te zien op de Google I/O - conferentie. Het was een knipoog naar Oculus, net gekocht door Facebook, dat zijn eigen VR-bril op de markt wil brengen, de Oculus Rift. Als je hebt rondgekeken in die interactieve 3D-wereld snap je de hype rondom Oculus. Virtual reality gaat het in games ver schoppen. Ook concerten of sportwedstrijden, vastgelegd met 360-graden-camera’s, krijgen een extra dimensie. Net als seks op afstand.

De kartonnen VR Viewer, voor 25 dollar online te bestellen bij Dodocase, vouw je in vijf minuten in elkaar. Doe-het-zelvers kunnen de bouwtekening gratis downloaden vanaf cardboard.withgoogle.com en zelf karton op maat snijden.

Houd er wel rekening mee dat virtual reality veel rekenkracht van je telefoon vergt. Tijdens de test werd de Nexus 5 bloedheet.

Een zuinige vraag: kun je de telefoon niet gewoon voor je ogen houden? Nee, een VR-bril moet precies de bewegingen van je hoofd volgen, anders klopt de beweging op het scherm niet en daar word je draaierig van. Daarom moesten bezoekers van een Oculus-conferentie afgelopen week eerst een misselijkheidsverklaring ondertekenen. Niet elk mensenlichaam reageert even goed op een virtuele reis.

4
    • Marc Hijink