Een kwetsbare femme fatale, bezeten door duivelse krachten

Voormalig Bond-girl Eva Green gaat in de psychologische horror-serie Penny Dreadful helemaal los.

Een femme fatale. Dat is Eva Green. Hollywood heeft dat al een tijdje in de gaten. Het gaat dan ook bijzonder goed met de carrière van de 34-jarige actrice die recent nog een rel veroorzaakte. Green, die nu schittert als de mysterieuze Vanessa Ives in de Showtime-serie Penny Dreadful, stond eerder dit jaar in een doorschijnend hemdje op de poster van de film Sin City: A Dame to Kill For. Haar hele borst mét een deel van de tepel was zichtbaar. Te heftig, vonden de bazen van de Motion Picture Association of America. En dus moest de poster worden aangepast.

Green – geboren in Parijs maar acterend met smetteloos Brits accent – debuteerde als 23-jarige in Bernardo Bertolucci’s controversiële film The Dreamers (2003) waar ze de onschuldige, rondborstige Isabelle speelde. Als Bond-girl Versper Lynd in Casino Royal (2006) en als de valse Morgan Pendragon in Camelot (2011) wist ze daarna al snel een verleidelijke draai aan haar meisjesachtige verschijning te geven.

In de psychologische thriller Penny Dreadful, met naast Green in de hoofdrol voormalig Bond-acteur Timothy Dalton, heeft ze opnieuw de rol van uitdagende vrouw op zich genomen. Dit keer is ze een fatale dame met een zwarte ziel. Gevoelig voor niet aardse invloeden, wordt Green in beslag genomen door een kwade geest die bezit van haar neemt en haar orakelend, rochelend en zichzelf verminkend door een kamer laat kruipen. Greens vertolking van de innerlijk verscheurde Vanessa is indrukwekkend. Linda Blair uit The Exorcist is er niets bij.

    • Rosan Hollak