20.000 mensen raken besmet

Ebola-controle op het internationale vliegveld van Lagos in Nigeria. Foto AP

Als er niet snel drastische maatregelen komen om de ebola-epidemie te bestrijden, zal het aantal besmettingen in West-Afrika begin november al gestegen zijn tot ruim 20.000. Dat schrijft het Ebola Response Team van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vandaag in The New England Journal of Medicine. De WHO telde half september 4.500 besmettingen en 2.300 doden sinds het begin van de ebola-uitbraak in Guinee, Liberia en Sierra Leone. De situatie verergert nog steeds, schrijven de onderzoekers. De komende maanden zullen er wekelijks niet honderden maar duizenden slachtoffers vallen. Uit cijfers blijkt dat de incubatieperiode gemiddeld 11,4 dagen bedraagt en dat er tussen opeenvolgende besmettingen 15,3 dagen zit. Rond de 70 procent overlijdt van de patiënten die bewezen zijn geïnfecteerd met ebola. De zwakste schakel in de bestrijding is volgens de WHO de lange tijd (gemiddeld vijf dagen) die verstrijkt voordat patiënten zich laten behandelen. (NRC)