Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

2Doc: Als je kind er niet meer is

NPO 2, 23.00-23.55u.

Hoe verwerk je de zelfdoding van je kind? En hoe ga je om met het schuldgevoel en met het gevoel van machteloosheid? In 2Doc: Als je kind er niet meer is van Human gaat documentairemaakster Annelies Heesakkers op zoek naar een antwoord op deze vragen. Ze gaat in gesprek met ouders die hun kind verloren. Heesakkers maakt van dichtbij mee hoe twee bevriende stellen met het onverwachte overlijden van hun kinderen omgaan. Voor de ouders van Fijkje (1985-2013) is het verdriet nog vers; de ouders van Esther (1958-1982) leven al ruim dertig jaar met de dood van hun dochter. Maar het verdriet is nooit ver weg. Otto, vader van Esther: “Het is een pistoolschot in je hart, alleen je blijft leven.” Ze vertellen over hun verwerking en de manier waarop zij die delen met anderen. Ook de verschillende manieren waarop de partners rouwen en het verdriet te boven proberen te komen zijn onderwerp van gesprek. Waar de een zoveel mogelijk afleiding zoekt wil de ander er het liefst veel en lang over praten. Ook Vellah, de moeder van Esther, had veel behoefte over haar dochter te praten. “Ik stík erin als ik er niet over praat.” De betrokkenheid van Heesakkers zorgt voor een intiem portret van de ouders.