Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Economie

Dit schrijven andere media vandaag

Green wet grass with dew on a blades. Shallow DOF
Green wet grass with dew on a blades. Shallow DOF

Wat zijn de belangrijkste zakelijke verhalen van andere media vandaag? Lees het hier en je bent in een keer bij.

Bedrijven roepen vaker producten terug

Een grotere claimcultuur en sociale media die werken als consumentenorganisaties zorgen ervoor dat bedrijven in Nederland steeds vaker uit voorzorg een product terugroepen, schrijft de Volkskrant vandaag. Alleen afgelopen week al haalde IKEA een kinderschommel terug en waarschuwde Siemens middels een opvallende advertentie voor wasdrogers uit 2002.

Volgens de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) zijn er dit jaar twee keer zoveel waarschuwingen voor onveilige producten uitgegaan als in 2012. De NVWA denkt dat dit groter aantal terugroepingen te maken kan hebben met het feit dat steeds meer bedrijven hun producten in ‘verre landen’ laten maken. Hierdoor kan de kwaliteit minder zijn.

Hoogleraar product design Arthur Eger zegt tegen de krant dat veel producten die vandaag de dag worden verkocht ingewikkelder en dus gevoeliger zijn voor productiefoutjes. Hij denkt ook dat het voor bedrijven een goede pr-zet kan zijn om iets terug te roepen of ergens voor te waarschuwen. Ze lijken daardoor bewust en verantwoordelijk. Al meent hij dat het vooral de grotere claimcultuur die in Nederland heerst is die heeft bijgedragen aan de toename van het aantal terugroepingen. Net zo belangrijk is de macht die de consument tegenwoordig dankzij social media heeft, aldus het artikel. Want het is veel beter wanneer een bedrijf uit voorzorg dingen terug laat komen, dan dat het aan de schandpaal wordt genageld als er echt iets misgaat.

Huizenprijzen voor vijfde maand op rij hoger

Opnieuw zijn de huizenprijzen in ons land gestegen. Voor de vijfde maand op rij waren bestaande koopwoningen in augustus duurder dan ze vorig jaar in dezelfde maand waren, schrijft het FD. In vergelijking met 2013, waren de prijzen in augustus 1,7 procent hoger, aldus onderzoek van het CBS dat gisteren bekend is gemaakt.

Het gemiddelde prijsniveau ligt momenteel ongeveer net zo hoog als het in mei 2003 deed. Al is dat nog steeds bescheiden in vergelijking met de prijzen in 2008, toen de woningmarkt aan het pieken was en het gemiddelde 19 procent hoger lag dan nu. Maar in vergelijking met het dieptepunt in juni vorig jaar, zijn de prijzen 1,3 procent gestegen.

Eerder maakte het Kadaster al bekend dat het aantal huizen dat in Nederland het afgelopen jaar is verkocht, ook een stuk hoger ligt dan een jaar geleden. In augustus werd er 24 procent meer verkocht. En tot en met augustus werden er 89.248 huizen verkocht, dat is een stijging van 38 procent.

‘Geef de burger 10 tot 15 miljard terug’

‘Verschrikkelijk laag’ noemt VNO-NCW-voorzitter Hans de Boer de ’3 à 5 miljard euro’ lastenverlichting die volgens het kabinet gaat komen met de rigoreuze vernieuwing van het belastingstelsel volgend jaar. De Boer wil dat de burgers en bedrijven zo snel mogelijk ‘zeker 10 tot 15 miljard euro’ terugkrijgen van het kabinet, ofwel het geld dat ‘in de afgelopen jaren via lastenverzwaringen is afgepakt’, aldus de Telegraaf. De Boer deed zijn uitspraken gisteren tijdens een in Amsterdam gehouden debat van De Financiële Telegraaf.

De Boer wil met de teruggaaf een impuls geven aan de voorzichtig herstellende economie. Hopend dat de consument dan weer wat meer zal gaan uitgeven. De VNO-NCW-voorzitter meent dat het land te veel pijn is gedaan met de enorme bezuinigingen die hebben geleid tot een slecht draaiende economie en meer werkloosheid.

De Boer vindt ook dat de lastenverlaging wel ‘echt’ moet zijn en dus niet moet voorkomen uit geschuif met belastingen en lasten. ‘Alleen dan kun je de bestedingen echt aanjagen.’