Rechter van jihadonderzoek gehaald

Een rechter-commissaris is gisteren door de wrakingskamer in Den Haag van een zaak tegen vermeend jihadronselaar Abou Moussa gehaald. Wraking is een verzoek om een rechter te laten vervangen door een andere rechter. In de wrakingskamer beslissen drie ervaren rechters of de gewraakte rechter vooringenomen is of niet. De rechter-commissaris mag nu geen handelingen meer verrichten in het vooronderzoek naar Moussa. Het wrakingsverzoek was ingediend door André Seebregts, de advocaat van deze verdachte. Seebregts vond dat de onderzoeksrechter aan het begin van het proces in haar bewoordingen niet ‘objectief’ is geweest. Het zou gaan om de volgende opmerking van de rechter: „Ik heb in het dossier de ideologie die u aanhangt gelezen en dat is een ideologie die leidt tot strafbare feiten die wij allen verafschuwen.”

    • Novum