‘Dood drie Nederlandse jihadisten bevestigd’

Een militair commandocentrum van IS in Syrië voor en nadat het gebombardeerd is tijdens de gezamenlijke operatie van de VS en Arabische landen vannacht.
Een militair commandocentrum van IS in Syrië voor en nadat het gebombardeerd is tijdens de gezamenlijke operatie van de VS en Arabische landen vannacht. Foto Reuters / Ministerie van Defensie VS

Bij de luchtaanvallen van de VS en Arabische landen op de Islamitische Staat (IS) in Syrië zijn inderdaad drie Nederlandse jihadisten omgekomen. Dat bevestigt de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid Dick Schoof, meldt de NOS.

De dood van Nederlandse jihadisten werd eerder vandaag gemeld door een andere Nederlandse jihadist die in de Syrische stad Aleppo zegt te verblijven. De jihadist Muhajiri Sháám, die volgens RTL Nieuws anderhalf jaar in Syrië is en Abu Mohammed heet, maakte video’s waarin hij praat over de aanval en waarin hij oproept tot “een stevige daad” tegen Nederland.

Op Twitter waarschuwt hij voor vergelding. “Als het westen wordt opgeschrikt met een aanslag die zijn weerga niet kent. Onthoud dan dat dat komt door dit soort misdaden tegen de moslims!”

Twitter avatar MuhajiriShaam Muhajiri Sháám Luchtaanvallen door Amerika op onze verblijfplaatsen. In west Allepo. O.a. Nederlandse mujahideen als martelaren gevallen.

Justitie heeft een strafrechtelijk onderzoek ingesteld tegen Sháám. De jihadist noemt dat ‘hypocriet’ en stelt dat de Tweede Kamer beter kan worden onderzocht omdat die in meerderheid de bombardementen van de VS steunt.

Twitter avatar MuhajiriShaam Muhajiri Sháám Onderzoek naar mn uitspraken, is dat niet wat hypocriet? Miss moet t OM onderzoek doen naar de uitspdaken vd 2e kmr?
http://t.co/cYCOhtwbxu