China geeft Oeigoerse hoogleraar levenslang wegens ‘separatisme’

De Oeigoerse intellectuele voorman Ilham Tohti kreeg vanmorgen levenslang. China bestraft zijn critici keihard.

De Oeigoerse professor en schrijver Ilham Tohti (45) is vandaag door een rechtbank in de Chinese stad Urumqi veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf omdat hij gepleit zou hebben voor een onafhankelijke Oeigoerse staat in China. Het uitzonderlijk zware vonnis na een tweedaagse, voor publiek gesloten rechtszaak werd vanochtend bekend gemaakt door Tohti’s advocaat.

„Dit vonnis komt heel hard aan. De heer Tohti ontkent zeer pertinent dat hij schuldig is aan separatisme en dat zal hij blijven doen zolang hij leeft. Hij gaat ook zeker in hoger beroep”, aldus Li Fangping die zelf ook in moeilijkheden is gekomen omdat hij de intellectueel Tohti heeft verdedigd. De Oeigoerse hoogleraar economie was tot zijn arrestatie acht maanden geleden verbonden aan de Etnische Minderheden Universiteit in Beijing.

Hij zou, aldus de aanklacht van de staat, in de collegezaal en ook op een tweetalige website Oeigoeren hebben opgeroepen zich af te splitsen van China. Hij zou zich ook begripvol hebben uitgelaten over de aanslagen die Oeigoeren hebben gepleegd in Beijing, Kunming en Urumqi. Duitse en Amerikaanse diplomaten, onder wie de we Amerikaanse ambassadeur, werd de toegang tot het proces ontzegd.

Onder buitenlandse correspondenten in China en diplomaten geldt Tohti als een zachtmoedige, gematigde moslim van wie geen teksten of geschriften bekend zijn waarin hij pleit voor een onafhankelijke, islamitische Oeigoerse staat op Chinees grondgebied. Hij bekritiseerde wel het snoeiharde overheidsoptreden tegen Oeigoeren die zich in de Volksrepubliek in religieus en economisch opzicht gemarginaliseerd voelen.

De autoriteiten dulden echter geen enkele kritiek op het etnische minderheden beleid, zeker niet als het de 22 miljoen Oeigoeren en de zes miljoen Tibetanen betreft. Na de recente reeks aanslagen is de bewaking in Xinjiang verder uitgebreid.