Bij ‘prijssetter’ DSW stijgt de zorgpremie in 2015 amper

Foto ANP/ Lex van Lieshout

Bij zorgverzekeraar DSW stijgt de zorgpremie volgend jaar minder dan werd aangekondigd door het kabinet. DSW is traditiegetrouw de eerste verzekeraar die de nieuwe prijzen bekend heeft gemaakt.

DSW staat daardoor ook bekend als prijssetter onder de zorgverzekeraars. De premie die DSW vaststelt is de afgelopen jaren een goede graadmeter gebleken voor de hoogte van de zorgpremie.

Bij DSW betalen klanten volgend jaar, net als dit jaar, 95 euro per maand. De kosten zijn toch iets hoger: doordat de premie voor dit jaar te hoog is ingeschat en verzekerden een nog onbekend bedrag krijgen teruggestort. Maar de feitelijke premiestijging valt mee ten opzichte van de raming van het ministerie van Volksgezondheid. Het kabinet maakte vorige week bekend dat de premie naar verwachting met 10 euro per maand zouden stijgen.

‘Ministerie raamt kosten te hoog’

Maar het ministerie raamt volgens DSW de kosten te hoog, en dat maakt het mogelijk een lagere premie vast te stellen. Bij DSW is het bovendien zo, dat het een deel van de financiële buffer gaat gebruiken om hogere kosten op te vangen. Peter Ruys van vergelijkingssite Zorgkiezer.nl verwacht dat ook andere verzekeraars de premies minder zullen laten stijgen dan het ministerie heeft geraamd. Ze hebben ondanks premiedalingen toch forse winst gemaakt volgend jaar, zegt hij tegenover de NOS.

    • Frank Huiskamp