Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Media

Amerikaanse overheid maakt zich op voor confrontatie met Silicon Valley

Wat gebeurde er in Amerika terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Apple en Google maakten vorige week daags na elkaar bekend dat hun nieuwe besturingssysteem een nieuwe feature bevat die het onmogelijk maakt om data uit een vergrendelde smartphone te halen. Een welkome update voor mensen die van privacy houden, maar een die niet goed is aangekomen bij de Amerikaanse overheid, aldus The Wall Street Journal.

De nieuwe feature voorkomt niet alleen dat dieven toegang tot smartphones kunnen krijgen, maar maakt het ook onmogelijk voor politieagenten om foto’s, video’s, contacten en berichten uit telefoons van verdachten te halen. Volgens de WSJ maken meerdere overheidsbekleders in Washington zich daarom nu op voor een confrontatie met Silicon Valley over deze nieuwste privacy aanpassing. Een die rechtstreeks voorkomt uit de onthullingen van klokkenluider Edward Snowden over spionagepraktijken van de Amerikaanse geheime dienst NSA.

Met de aankondiging en nieuwe feature hoopte Apple zich te onderscheiden en het bedrijf te zijn dat meer op heeft met de privacy van zijn klanten dan zijn concurrenten. Google kondigde dezelfde maatregel een dag later aan. Ook moest Apple toegeven dat het nog steeds de data die in de iCloud is opgeslagen, aan overheidsdiensten zal moeten afstaan. Daarbij kan de politie ook toegang tot bepaalde gegevens in een iPhone krijgen zonder dat Apple er aan te pas komt. Dit omdat telefoonaanbieders belgeschiedenis bewaren en Apple niks te zeggen heeft over de data die een derde partij bewaart.

Amazon gaat zelf boeken uitgeven via de crowd

Is de ruzie met Hachette zo hoog opgelopen dat Amazon geen schrijvers meer heeft die bij hen boeken willen verkopen? Nee, waarschijnlijk niet. Toch gaat de internetgigant op zoek in de crowd naar nieuwe frisse auteurs, schrijft TechCrunch.

Amazon zou zich volgens een gebruiker van Kindle Direct Publishing (KDP) langzaam klaarmaken om talentvolle amateurschrijvers - ‘de ruwe diamantjes’ - op dit al bestaande eigen self publishing-platform te gaan polijsten tot echte bestsellerauteurs. Het bedrijf van oprichter Jeff Bezos zou namelijk deze mail verspreid hebben onder schrijvers op KDP waarin onder andere voorschotten en royalties worden besproken.

Hoewel het mogelijk een interessante strategie is voor Amazon, is deze zeker niet nieuw. The New York Times constateerde vorige maand al dat veel traditionele uitgevers zich al richten op mensen die zelf boeken uitgeven of online hun geluk beproeven op daarvoor bestemde schrijffora. De strategie is vooral handig voor Amazon omdat het gedoe met uitgevers - die niet willen buigen voor de hoge inkoopkortingen van de marktleider in Amerika - voorkomt. En zo kan Bezos natuurlijk ook heel makkelijk bepalen wie wel en niet op zijn ‘ongemakkelijke’ schrijversweekend Campfire mag komen.

10 miljoen iPhones in eerste weekend verkocht

In ander Apple nieuws heeft het bedrijf bekend gemaakt dat het in drie dagen tijd meer dan 10 miljoen exemplaren van de nieuwe iPhone 6 en iPhone 6 Plus heeft verkocht. Dat is boven verwachting en het zijn er één miljoen meer dan er vorig jaar in het eerste weekend van de inmiddels verouderde versie werden verkocht, aldus The New York Times.

Volgens de krant lijken de hoge verkoopcijfers te beamen dat de vraag naar smartphones met een groter scherm toeneemt. Onderzoeksbureau IDC maakte de schatting dat minsten 20 procent van de telefoons die het afgelopen jaar naar China werden verscheept, een beeldscherm van 5 inches of meer had. China is de grootste smartphonemarkt in de wereld. IDC voorspelde ook dat fabrikanten dit jaar meer ‘phablets’ en smartphones met een groot scherm gaan verschepen dan laptops.

In New York waar de nieuwste iPhone sinds vrijdag te koop is, was veel te doen over de samenstelling van de rijen. In plaats van de normale ‘twintigers met baard’ stonden er volgens Yahoo vooral ondernemers van een start-up die hoopten op wat gratis publiciteit, families met verrassend veel oudere familieleden en heel veel Chinese ondernemers. Omdat de iPhone 6 pas volgend jaar in China verwacht wordt, kan een telefoon daar op de zwarte markt veel opleveren. Volgens Yahoo is het overigens niet zo dat de jonge techliefhebbers geen nieuwe iPhone hebben aangeschaft dit keer. Zij doen dit keer gewoon aan bestellen op internet.