ABN Amro dupe van Chinese koperfraude

Wat gebeurde er in Azië terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Niet alleen ProRail heeft last van koper dat in het holst van de nacht spoorloos verdwijnt. Een groep banken, waaronder ABN Amro, klaagt het Chinese bedrijf Decheng Mining uit havenstad Qingdao aan wegens oplichting, schrijft The Wall Street Journal. Het bedrijf wordt ervan beticht dezelfde voorraad koper te hebben gebruikt als onderpand voor meerdere leningen. De banken liepen het risico miljarden Amerikaanse dollars te verliezen.

Chen Jihong, de Singaporese topman van Decheng, is in hechtenis genomen. Een rechter in Singapore heeft geoordeeld dat Chen ABN Amro 22 miljoen Amerikaanse dollar moet betalen om een uitstaande lening af te lossen.

Het schandaal heeft meerdere ingewikkelde claims en rechtszaken veroorzaakt. Maar, zo schrijft de Wall Street Journal, de vermeende fraude van Decheng Mining heeft nog geen invloed op de koperprijs in China.

Chinese investeringen in het buitenland dalen

Chinese bedrijven durven even wat minder uit te geven buiten de landsgrenzen. De bedrijven gaven in de eerste helft van het jaar 39 miljard dollar uit. In dezelfde periode vorig jaar was dat 46 miljard dollar, schrijft de Financial Times. Dat zijn wij niet gewend: een astronomisch bedrag van een Chinese economische activiteit dat daalt. Meestal staat China garant voor meer, hoger en sneller.

Hoe het komt? De FT denkt dat Chinese oliebedrijven bank zijn om onderwerp te worden van de meedogenloze anticorruptiecampagne van president Xi Jinping.  Tientallen hoge bestuurders van staatsbedrijf China National Petroleum Company worden door de autoriteiten verdacht van corruptie. Het kan volgens de FT geen toeval zijn dat het oliebedrijf dit jaar nog geen enkele grote buitenlandse investering pleegde.

Overigens interessant, de cijfers zijn niet afkomstig van de Chinese autoriteiten, maar van de conservatieve Amerikaanse denktank Heritage Foundation. De denktank houdt al jaren nauwgezet bij hoe China miljarden investeert in Latijns-Amerika, Afrika en Europa.

Niet alleen Jack Ma ook de banken lopen binnen

De grote winnaar van de enorm succesvolle beursgang van Alibaba? Oprichter Jack Ma natuurlijk. De breedlachende topman was het afgelopen weekend in iedere krant en op elke nieuwszender te zien. De oud-leraar Engels is nog rijker geworden en opeens wereldberoemd.

Maar de anonieme mannen in pak boerden ook goed. De banken die de beursgang van Alibaba begeleiden krijgen 1,2 procent van de opbrengst, meldt Bloomberg.

Dat is goed nieuws voor Creidit Suisse, Deutsche Bank, Goldman Sachs, JP Morgan en Morgan Stanley. Zij strijken het meeste geld op. Samen met de 28 andere banken die het Chinese onlinewinkel naar de beurs bracht, ontvangen de banken in totaal 300 miljoen Amerikaanse dollar.

 

    • Melle Garschagen