Abbas dient donderdag VN-resolutie in voor terugtrekking Israël

Mahmoud Abbas. Foto EPA

De Palestijnse president Mahmoud Abbas wil donderdag na zijn toespraak bij de VN een resolutie bij de Veiligheidsraad indienen met een tijdschema voor de terugtrekking van Israëlische militairen van Palestijns grondgebied, zo meldt persbureau AP.

De Palestijnen weten dat een dergelijke resolutie welhaast zeker geblokkeerd zal worden door de Verenigde Staten, die een veto hebben in de Veiligheidsraad. De VS vinden dat onderhandelingen tussen Israël en de Palestijnen de enige manier zijn om tot een oplossing voor het conflict te komen. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Kerry heeft dat al laten weten.

Abbas gaf gisteren al aan dat als zijn verzoek bij de VN wordt genegeerd, hij zal proberen aansluiting te vinden voor de Palestijnen bij andere internationale instanties zoals het Internationaal Strafhof in Den Haag. Dit zou de Palestijnen de mogelijkheid bieden Israël aan te klagen bij het hof voor oorlogsmisdaden, iets waar al eerder op is gezinspeeld.

De Palestijnen hebben op een donorconferentie in Noorwegen ook dringend gevraagd om 3,8 miljard dollar voor de wederopbouw van Gaza na het militaire conflict met Israël afgelopen zomer. Saoedi-Arabië zou al 500 miljoen dollar hebben toegezegd.

    • Anouk Eigenraam