Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Vluchtelingen

Aantal Syrische vluchtelingen in Turkije stijgt naar 150.000

Syrische vluchtelingen komen Turkije binnen bij de grensovergang van Yumurtalik.
Syrische vluchtelingen komen Turkije binnen bij de grensovergang van Yumurtalik. Foto AP / Burhan Ozbilici

Het aantal Koerdische vluchtelingen uit Syrië dat op de vlucht voor Islamitische Staat de grens is overgestoken naar Turkije is gestegen naar ruim 150.000. Turkije opende afgelopen vrijdag de grens met het land om de Koerden bij de noordelijk gelegen stad Kobani de kans te geven het land binnen te komen.

Het is de grootste instroom van vluchtelingen in de regio op dit moment zegt de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR. De vluchtelingen worden opgevangen in de Turkse provincie Sanliurfa. De UNHCR heeft al twintig trucks gestuurd met hulpgoederen, maar de aanwas van vluchtelingen is zo groot dat de organisatie nu zelfs overweegt om een luchtbrug in te stellen met hulpgoederen vanuit andere landen.

De strijd met IS speelt zich momenteel rond Kobani af. De afgelopen dagen veroverde IS meerdere dorpen in de omgeving. Tijdens de burgeroorlog in Syrië de afgelopen jaren, was Kobani een relatief veilig gebied. Meer dan tweehonderdduizend ontheemde Syriërs trokken zelfs naar de stad voor onderdak. Nu zou Kobani afgezien van de aanwezigheid van een paar duizend Koerdische strijders die IS proberen tegen te houden, op dit moment een totaal verlaten spookstad zijn.

Koerdische leiders deden oproepen voor internationale militaire bijstand. Die kregen ze met de luchtaanvallen van de VS en Arabische landen vandaag. De Turkse premier Erdogan heeft vanavond gezegd dat Turkije ook bereid is om logistieke en militaire steun te verlenen in de strijd tegen IS.

Öcalan roept op tot mobilisatie tegen IS

De grens met Syrië was in de bewuste regio tot nu toe dicht, omdat de Syrische Koerden nauw samenwerken met de Turks-Koerdische guerrillabeweging PKK, die strijdt voor zelfbeschikking in Turkije. Sinds anderhalf jaar is er weliswaar een wapenstilstand tussen de PKK en Turkije, maar Turkije is bang dat de strijd in Syrië overslaat naar Turkije en dat de Koerden in beide landen een staat willen vormen.

Abdullah Öcalan, de PKK-leider die in Turkije een levenslange celstraf uitzit, heeft vandaag alle Koerden opgeroepen om zich te verenigen in de strijd tegen IS.

Bekijk hier de fotoserie van de gevluchte Koerden: