Gaat u akkoord met deze afschrijving? Mooi niet.

ILLUSTRATIE - Witte boorden criminaliteit. ANP XTRA ROOS KOOLE Foto ANP

Het leverde vermoedelijk 800.000 euro op: de talloze mails die een phishingbende tussen 2008 en 2009 verstuurde. Vandaag staat de hoofdverdachte, een 32-jarige man uit Purmerend, voor de rechter. Samen met een 36-jarige Zaansteder stuurde hij zo’n 24 medefraudeurs aan die phishingmails verspreidden: nepmails die ontvangers opdragen hun betalingsgegevens prijs te geven.

Let op verkeerde logo’s en spelfouten

Klik nóóit op de links in deze oplichtmails, waarschuwt de Fraude Helpdesk. Om virussen te voorkomen, of de diefstal van persoonsgegevens. Let vooral ook op logo’s die nét niet helemaal kloppen, tik- en taalfouten, slordig hoofdlettergebruik, een dwingende toon, een algemene aanhef.

Meer tekenen die wijzen op post van een fraudeur: de mail is verzonden vanaf een mailadres dat niet van jouw - bijvoorbeeld - bank is. En wanneer je de cursor boven de verdachte link in de mail houdt, en er verschijnt linksonder op de pagina één die niets met jouw bank te maken heeft, is het ook foute boel.

Elf fascinerende phishingmails

    • Caroline van Keeken