Zeemansleed uit 16de eeuw

Het nu 40 jaar bestaande oude muziekgezelschap Camerata Trajectina heeft met 6 lp’s en 30 cd’s de 16de eeuw en de Gouden Eeuw een muzikaal gezicht gegeven. Voordien werd veelal denigrerend gesproken over de poëzie en muziek van de rederijkers, die men vaak niet eens kende. Camerata Trajectina zette ‘Oren aan Hooft’ (de titel van een lp met werk van P.C.Hooft), kwam met theatermuziek en liet horen wat Cats, Bredero, Constantijn Huygens, Sweelinck en anderen vermochten.

Nu komen luitist Louis Grijp (professor inmiddels) en zijn met veel flair zingende collega’s met Het Maassluise Hoekertje. Het zijn liederen uit een gelijknamig liedboekje uit de Gouden Eeuw van Maassluis, het vissersstadje dat welvaart kende maar ook velen niet zag terugkomen van zee. Lief, zeemansleed, vreugde en godsvertrouwen worden bezongen op bekende deunen van toen, psalmmelodieën en zelfs muziek van de Franse hofcomponist Lully. Volksmuziek op niveau!

    • Kasper Jansen