Ploeg verspeelt zilver na val, Marianne Vos gelost

Anna van der Breggen na de val. Foto AFP

Een „horror-crash” noemde ploegleider Koos Moerenhout het na afloop. Anderhalve kilometer voor de finish van het WK ploegentijdrit in het Spaanse Ponferrada sloegen de vrouwen van Rabobank-Liv gisteren hard onderuit. De schade was enorm.

Weg goede kans op een zilveren medaille, achter de sterkste ploeg Specialized/Lulelemon. Gebroken bekken voor Anna van der Breggen, die komende zaterdag niet kan meedoen aan de wegwedstrijd. Ernstige wond aan de kuit voor Annemiek van Vleuten, die afzegde voor de individuele tijdrit van morgen. En kopvrouw Marianne Vos bleef dan wel ongedeerd, maar om een minder prettige reden: de beste wielrenster ter wereld was al voor de fatale val gelost door haar ploeggenoten.

Opgejaagd door de Australische ploeg Orica zette de vier overgebleven rensters van de Nederlandse ploeg in de laatste kilometers alles op alles om zilver te halen. In de afdaling naar de finish schatte Van Vleuten de bocht van een rotonde niet goed in. Zelf viel ze in de hekken, haar fiets vloog door de lucht. Van der Breggen kon haar ploeggenote niet ontwijken en kwam eveneens hard ten val.

„Voor Anna is het triest wat is gebeurd maar zeker ook voor Annemiek”, aldus Moerenhout op de website van zijn ploeg. „Ze was geweldig in vorm en voelt zich nu ook nog hartstikke schuldig. Maar dit kan iedereen overkomen.”

Van der Breggen (24), de laatste jaren een belangrijke kracht voor Vos in de wegwedstrijd, wordt zaterdag vervangen door Amy Pieters. Bondscoach Johan Lammerts roept voor Van Vleuten geen vervangster op in de tijdrit.

Vos maakte zich na afloop geen zorgen voor de wegwedstrijd. De titelverdedigster viel vorige week ook al voortijdig uit in de Holland Ladies Tour, maar denkt dat een week voorbereiding genoeg is om goed in vorm te zijn. „Marianne had geen goede dag maar dat betekent niets voor de wegwedstrijd”, zei ook Moerenhout.

Bij de mannen won BMC de wereldtitel. De ploeg van kopman Tejay van Garderen was 32 seconden sneller dan Orica-Greenedge met ook de Nederlander Jens Mouris. Tweevoudig titelhouder Omega Pharma-Quickstep (met Niki Terpstra) eindigde op 36 tellen als derde. Giant-Shimano was de beste Nederlandse ploeg: achtste.