Wel gevangenenruil maar geen bestand in Donbass

Ondanks afspraken over het bestand in de Donbass wordt de wapenstilstand in Oost-Oekraïne geschonden. Vannacht hebben de pro-Russische milities de aanval op het vliegveld van Donetsk hervat en de luchthaven bestookt met raketten. Het nieuwe vliegveld, vernoemd naar componist Sergej Prokofjev (1891-1953), is nog in handen van Kiev.

Zaterdag kwamen de partijen in de ‘burgeroorlog’ in de Wit-Russische stad Minsk overeen bufferzones van 30 kilometer te creëren om de burgerbevolking een „gevoel van veiligheid” te bieden, zoals premier Plotnitsky van de separatistische Volksrepubliek Loegansk het noemde. Volgens de Oekraïense regeringswoordvoerder Lysenko houden de rebellen zich niet aan de afspraak om zich 15 kilometer terug te trekken. Over het algemeen is het sinds zaterdag wel rustiger. Ook met de uitvoering van de overeenkomst om wederzijds gevangen uit te wisselen, is een begin gemaakt.

In politieke zin wordt bijna geen vooruitgang geboekt. President Petro Porosjenko van Oekraïne heeft de Donbass een autonomie status in het vooruitzicht gesteld en voor 7 december lokale verkiezingen aangekondigd. Vorige week heeft het parlement dat plan in wetgeving verankerd.

De twee volksrepublieken weigeren op dit voorstel in te gaan. Premier Plotnitsky interpreteert de autonomie als erkenning van de onafhankelijkheid van Loegansk en wil in november eigen verkiezingen uitschrijven.