Persoonlijk appèl Obama bij VN tegen jihadreizen

De Amerikaanse president Barack Obama wil dat de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties deze week een resolutie aanneemt die landen verplicht om jihadreizen strafbaar te stellen. Obama zal woensdag persoonlijk een speciale vergadering van de Veiligheidsraad voorzitten om steun voor de resolutie te krijgen.

De tekst maakt kans om aangenomen te worden. Rusland en China, die westerse resoluties over Syrië herhaaldelijk met hun veto getroffen hebben, zijn net als de VS en Europa beducht voor moslimextremisten.

Obama profiteert van het feit dat de Verenigde Staten voorzitter van de Veiligheidsraad zijn, nu regeringsleiders deze week in New York bijeenkomen voor de Algemene Vergadering van de VN. De resolutie verplicht landen het uitreizen met het doel om zich aan te sluiten bij terroristische groeperingen, te verbieden. Ook het financieren van zulke reizen moet strafbaar worden. De VS willen zo landen als Turkije, Saoedi-Arabië en Qatar onder druk zetten om scherper te letten op extremisten die zich willen aansluiten bij de Islamitische Staat (IS) in Irak en Syrië, schrijft The New York Times.

Volgens Amerikaanse veiligheidsdiensten zijn er nu zo’n 15.000 buitenlandse strijders actief in Irak en Syrië. Ze zijn afkomstig uit 80 landen. (NRC)