Van Gaal kan Manchester United maar niet naar zijn hand zetten

Bij Manchester United is de hand van Van Gaal na een nieuwe nederlaag onzichtbaar.

Is Louis van Gaal zo slecht, of de tegenstanders van Manchester United zo goed? Die vraag lijkt opportuun na vijf wanprestaties in zes officiële wedstrijden. Gisteren ging het opnieuw fout tegen het gepromoveerde Leicester City, dat met 5-3 won, na met 3-1 achter te hebben gestaan.

Wat is er aan de hand met Manchester United, dat na vijf speelronden in de Premier League twaalfde staat met een achterstand van acht punten op koploper Chelsea? En waarom kan Van Gaal het tij niet keren? Belangrijkste oorzaak lijkt de disbalans in het elftal. Een voorhoede van wereldniveau, maar een verdediging die de middelmaat niet overstijgt.

Van Gaals analyse na het echec in Leicester dat „zoiets kan gebeuren in het voetbal” – als coach van Barcelona had hij ooit met 4-3 verloren na een 3-0 voorsprong – klinkt moedeloos tegen de achtergrond van de tegenstanders die Manchester United is tegengekomen. De dure punten werden verspeeld tegen achtereenvolgens Swansea City, Sunderland, MK Dons (League Cup), Burnley en Leicester City, niet bepaald de fine fleur van het Engelse voetbal. Er werd alleen gewonnen van Queens Park Rangers. Je vraagt je af hoe Manchester United zich houdt tegen de topclubs als Chelsea of Southampton.

Want ja, het Southampton van de broers Ronald en Edwin Koeman, heeft zich op de tweede plaats van de Premier League genesteld. Southampton won met 1-0 bij Swansea City en beleeft een competitiestart waar Koeman na de uittocht van spelers alleen van gedroomd heeft.

Dat de voorsprong van koploper Chelsea op Southampton één en niet drie punten is, is de schuld van de voormalige Chelsa-speler Frank Lampard. Die bezorgde José Mourinho en de zijnen een kater door in dienst van Manchester City in blessuretijd voor de 1-1 gelijkmaker te zorgen.

Naast Van Gaal beleeft nog een andere Oranje-ster van het WK voetbal een teleurstellend begin van de competitie. In Italië kreeg Stefan de Vrij van Lazio Roma in de uitwedstrijd tegen Genoa vijf minuten voor tijd de rode kaart. Extra pijnlijk: daarna scoorde de thuisclub het enige doelpunt.