Na alcoholslot geen strafrechtelijke vervolging meer

Het Openbaar Ministerie mag autorijders aan wie een alcoholslot is opgelegd niet ook nog strafrechtelijk vervolgen. De maatregel is zo ingrijpend dat deze volgens het gerechtshof in Den Haag gelijk moet worden gesteld aan een strafrechtelijke maatregel. Vervolging botst daarom met het beginsel dat iemand niet twee maal voor hetzelfde feit vervolgd mag worden.

Op grond van nieuwe wetgeving wordt sinds december 2011 bij rijden onder invloed – met een promillage van tussen 1,3 en 1,8 en meer dan 1 bij beginnende bestuurders – door de politie het CBR verwittigd. Die dienst kan automobilisten verplichten een alcoholslot in de auto te laten monteren: een startonderbreker met een blaaspijpje. De bestuurder moet voor vertrek en op willekeurige momenten tijdens een rit blazen. Het slot blijft minimaal twee jaar zitten.

Het Haagse hof heeft het OM vandaag in drie strafzaken tegen bestuurders die betrapt werden op rijden onder invloed niet ontvankelijk verklaard vanwege dubbele bestraffing. Het ging om verdachten die naast het alcoholslot ook een geldboete van rond de 1.000 euro opgelegd kregen.