Sierra Leone beëindigt driedaags huisarrest voor inwoners

De inwoners van Sierra Leone mogen hun huizen weer verlaten. Het land had haar inwoners de afgelopen drie dagen verboden de straat op te gaan om zo de verspreiding van ebola verder te voorkomen. Het leek er gisteravond nog even op dat de zogeheten lockdown zou worden verlengd omdat nog niet iedereen gecontroleerd is.

Freetown in Sierra Leone gistermiddag. Hulpverleners gingen huis na huis af om inwoners te controleren op besmetting met ebola. Foto AP . Michael Duff

De inwoners van Sierra Leone mogen hun huizen weer verlaten. Het land had zijn inwoners de afgelopen drie dagen verboden de straat op te gaan om zo de verspreiding van ebola verder te voorkomen.

Het leek er gisteravond nog even op dat de zogeheten lockdown zou worden verlengd omdat nog niet iedereen gecontroleerd is.

Duizenden hulpverleners gingen de afgelopen dagen alle huizen af, daarbij werden 56 nieuwe patiënten aangetroffen die waren besmet met het virus. Volgens een verklaring van het ministerie van Volksgezondheid is ongeveer driekwart van de geplande 1,5 miljoen mensen bezocht, schrijft persbureau Reuters. Het land telt zes miljoen inwoners.

Ook zijn 92 dode lichamen gevonden van mensen die overleden waren aan de ziekte. De lichamen zijn door hulpverleners verbrand omdat ook dode lichamen nog besmettelijk zijn. De meeste inwoners verwelkomden de gezondheidswerkers en vrijwilligers omdat ze informatie over de ziekte verspreiden. Maar er ontstonden ook geruchten over vergiftigde zeep die ze zouden hebben verspreid. Bovendien waren de voedselrantsoenen die werden uitgedeeld lang niet altijd voldoende.

De huidige uitbraak van ebola is de grootste ooit volgens de Wereldgezondheidsorganisatie WHO. Sierra Leone, Liberia en Guinee zijn het zwaarst getroffen door ebola. In Sierra Leone zijn al meer dan 560 mensen overleden aan de ziekte, in heel West-Afrika in totaal 2.600 mensen. Ook zijn al meer dan 5.500 mensen ziek geworden door het virus.

    • Anouk Eigenraam