Senegal meets dub en dance

De sabar drums klinken onwennig, alsof de percussionist aan het einde van de maat moet haasten om alles in de beat te passen. Maar de vertrouwde elektronica, dubsynthesizers en gitaarloopjes helpen om orde te scheppen in het geluid van Fofoulah. Het is een muzikale ontmoeting zoals die vaker voorkomt in multicultureel Londen: niet-westerse traditie meets Britse dub en dance. De sabar drums zijn een percussietraditie uit Gambia en Senegal. Ze worden bij Fofoulah bespeeld door percussionist Kaw Secka. De band van uitstekende sessiemuzikanten uit de Londense scene wordt aangevuld met gastmuzikanten als Ghostpoet en zanger Barch Gueye. Van dat gezelschap mag je iets verwachten, en het album klinkt aanvankelijk spannend. Tot het trucje bekend is. De drums verrassen in de laatste nummers niet meer. Een echte vloervuller ontbreekt, terwijl Fofoulah dansmuziek wil maken. Daarvoor is de fusie van de twee werelden nog net iets te experimenteel.

    • Leendert van der Valk