Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politiek

Dat linkse blok van SP, PvdA en GroenLinks, dat is er nog lang niet

Linkse samenwerking in Den Haag? Het blijft een lastig verhaal. De jongste poging sneuvelde dit weekend alweer binnen een paar uur.

Het begon afgelopen zaterdag op de ledenraad van de PvdA. Daar sprak de partij de wens uit tot een lijstverbinding met de SP bij de Eerste Kamerverkiezingen van volgend jaar. Een opmerkelijk voornemen, omdat de PvdA op dit moment regeert met de VVD. Bij de senaatsverkiezingen van 2015 gaat het er juist om spannen of die twee partijen samen met hun gedoogpartners D66, ChristenUnie en SGP de meerderheid behouden.

Een „krankzinnig voorstel”, liet SP-Kamerlid Ronald van Raak dan ook ogenblikkelijk weten. Hij wil niet dat eventuele ‘reststemmen’ van de SP straks aan de PvdA toekomen – en dus aan de coalitie waartegen de SP oppositie voert.

Maar nog veel belangrijker: lijstverbindingen in de Eerste Kamer zijn überhaupt niet meer toegestaan. Van Raak: „Het was nota bene de PvdA zelf die daartoe het initiatief heeft genomen, omdat die lijstverbindingen alleen maar gebruikt werden voor politieke spelletjes. Dat de PvdA het nu tóch wil, riekt ernaar dat ze weer politieke spelletjes willen gaan spelen.”

PvdA-voorzitter Hans Spekman laat zich niet uit het veld slaan door de afwijzing van Van Raak („misschien heeft hij last van een overdaad aan adrenaline”). Zijn partij bedoelde geen lijstverbinding voor de Eerste Kamer, zegt hij, maar voor de Provinciale Statenverkiezingen. En dat komt neer op hetzelfde: de Staten wijzen in Nederland immers de nieuwe Eerste Kamerleden aan.

Helaas voor Spekman voelt de SP ook voor dit voorstel weinig. „SP-kiezers willen met hun stem dit kabinet niet aan een meerderheid helpen”, zegt Van Raak. „Ik denk niet dat provinciale SP’ers op dit verzoek ingaan.”

Kleine troost voor de PvdA: de derde linkse partij, GroenLinks, laat weten „in principe welwillend” te staan tegenover een lijstverbinding.