Schrijversweekend Amazon waarschijnlijk ongemakkelijk verlopen

Earth maps courtesy of NASA: http://visibleearth.nasa.gov/ Foto iStock

Wat gebeurde er in Amerika terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Jeff Bezos maakt geen vrienden in de schrijverswereld met zijn langslepende ruzie met uitgever Hachette, schrijft The Verge. De literaire retraite die de oprichter van Amazon elk jaar organiseert zal daarom dit weekend een beetje verlaten zijn geweest. En vooral erg ongemakkelijk.

Afgelopen vrijdag schreef The New York Times al uitgebreid over het exclusieve evenement genaamd Campfire. Dit weekend zouden voor de vijfde keer op rij schrijvers en beroemdheden - zoals in het verleden astronaut Neil Armstrong - in Santa Fe onder de sterrenhemel praten en filosoferen. Maar dit jaar lieten auteurs weten uitnodigingen hebben afgeslagen. Een enkeling wilde niet met de naam in de krant om Bezos, die via Amazon meer dan de helft van alle boeken in Amerika verkoopt, te vriend te houden.

Het conflict tussen Hachette en Amazon (de Franse uitgever weigert zich neer te leggen bij de hoge inkoopkortingen die marktleider Bezos eist) heeft de bezoekers van Campfire in twee kampen gesplitst. Dat moet afgelopen weekend wat pittige discussies of ijzige stiltes hebben veroorzaakt tijdens het roosteren van marshmallows. Misschien is het dan ook tijd voor een nieuw jaarlijks geheim evenement. Zeker nu Bezos zich samen met Boeing en Lockheed Martin inzet in de ruimtevaart. Al lijkt een ‘Spacecamp’ ook geen lang leven beschoren. De Amazon-oprichter is verwikkeld in een ‘star wars’ met concurrent SpaceX, schrijft de San Francisco Chronicle.

Siemens wil profiteren van schaliegas

Siemens wil Dresser-Rand Group overnemen en zal dat misschien morgen al wereldkundig maken, meldt The Wall Street Journal. Het Duitse bedrijf zal naar verluidt 6 miljard dollar neertellen voor de fabrikant van olie-apparatuur.

Met de aankoop troeft Siemens Zwitserse concurrent Sulzer af. De zakenkrant vermoedt dat de aankoop van Dresser-Rand, dat vorig jaar maar drie miljard omzette, daarom zo duur is. Met de overname van het Amerikaanse bedrijf willen de Duitsers zich meer richten op de energiemarkt in de Verenigde Staten en profiteren van de zogehetenschaliegas ‘boom‘, zoals ook Aziatische concurrenten dat doen.

Blackstone geeft het op in moeilijke ondernemingsklimaat Rusland

Blackstone zet de activiteiten in Rusland stil, schrijft de Financial Times op basis van ingewijden. De Amerikaanse investeringsfirma, een van de grootste ter wereld, heeft het land naar eigen zeggen “opgegeven”.

De Europese en Amerikaanse sancties tegen Rusland hebben in het land een moeilijk klimaat geschapen voor buitenlandse ondernemers. Dat lijkt echter niet de enige reden waarom Blackstone vertrekt. Al drie jaar probeert de firma - met een pot van 10 miljard dollar - geschikte investeringen te kunnen doen in Rusland. Tevergeefs.

Hoewel Blackstone-bestuursvoorzitter Steve Schwarzman in april nog aangaf de gevolgen van de sancties tegen Rusland te willen afwachten, lijkt hij nu definitief een knoop te hebben doorgehakt. Met de 279 miljard die hij beheert over de hele wereld, kan hij vast een andere plek bedenken waar Blackstone tien miljard dollar kwijt kan.

    • Hans Klis