Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Oude helden stappen mis

Oude helden stappen soms mis. De Noord-Hollandse band De Kift heeft de afgelopen 26 jaar faam verworven met hun kreupele fanfareliedjes, Nederlandse tekst en hoekige melodieën. Van het achtkoppige gezelschap rond zanger/gitarist Ferry Heijne en drummer/zanger Wim ter Weele verschijnt nu de nieuwe cd Bidonville (vernoemd naar arme buitenwijken van steden), verstopt in een dik pak ‘bankbiljetten’. Het thema is geld en inflatie, de muziek was eerder onderdeel van de gelijknamige theatervoorstelling. Op zichzelf mist de cd nu muzikale lijn en stuwkracht. Meer dan op recente cd’s geeft de band ruim baan aan zware blazers, die de theatraal gedeclameerde teksten omlijsten. De teksten zijn weemoedig maar ook vaag. En steeds als een melodie op gang komt wordt deze onderbroken door een stuk tekst, van een van de vele stemmen uit De Kift. De voordracht is over-serieus of juist te ludiek. De theatrale Kift verliest het van de muzikale Kift.