Op je 75e doodgaan, dat zou ideaal zijn

Zeke Emanuel in 2009. Foto Samuel Masinter

Ezekiel Emanuel, gespecialiseerd in bio-ethiek, hoopt dood te gaan als hij 75 is. Dat is, zegt hij, lang genoeg voor een rijk leven: je hebt alles ervaren, je kinderen zien opgroeien en je kleinkinderen leren kennen, terwijl je de pijn van het mentaal en lichamelijk aftakelen niet hoeft mee te maken.

In de bio-ethiek draait het om moraalwetenschap: wat de implicaties zijn van ingrijpen in het verloop van een menselijk leven. Emanuel (die overigens meewerkte aan de totstandkoming van ObamaCare) is tegen euthanasie: hij betoogt dat dat meestal mensen zijn die geen enorme pijn lijden maar depressief zijn, en die dus beter hulp kunnen zoeken dan hun leven beëindigen.

Mede daarom is hij niet van plan zelfmoord te plegen of zijn toevlucht te zoeken in euthanasie als hij eenmaal 75 is geworden. Wel is hij van plan vanaf dat moment niet meer te kiezen voor behandelingen die zijn leven kunnen verlengen.

“This means colonoscopies and other cancer-screening tests are out—and before 75. If I were diagnosed with cancer now, at 57, I would probably be treated, unless the prognosis was very poor. But 65 will be my last colonoscopy.”

Waarom? Het korte antwoord: op je 75e heb je gedaan wat je wilde doen. Je bent vanaf dat (arbitraire) moment lichamelijk en metaal zwakker aan het worden en hebt een grotere kans op bijvoorbeeld dementie. Je omgeving moet voor je zorgen en ziet hoe je aftakelt, terwijl ze je liever herinneren zoals je in je prime of life was.

Het lange antwoord staat in het artikel dat Emanuel onlangs bij The Atlantic publiceerde. Er staat genoeg in om over te twisten, maar dat maakt het stuk ook de moeite waard: het zet je aan het denken over iets waar we allemaal mee te maken hebben. Heeft deze man een punt?

“I think the rejection of my view is literally natural. After all, evolution has inculcated in us a drive to live as long as possible. We are programmed to struggle to survive. Consequently, most people feel there is something vaguely wrong with saying 75 and no more.”

Lees het hele verhaal van Ezekiel Emanuel bij The Atlantic (5.050 woorden, 23 minuten leestijd).

    • Peter Zantingh