Ontmoet Cowboy Bill: de meest excentrieke topman van het Damrak

William Ackman, founder and CEO of hedge fund Pershing Square Capital Management, speaks to the audience about Herbalife company in New York, in this July 22, 2014 file photo. Ackman says Herbalife is a pyramid scheme that exploits the poor. He has taken a $1 billion bet against the company's stock and spent millions on research to attack the nutritional supplements seller, including making a video showing former distributors who claim they were deceived and lost money trying to sell its products. REUTERS/Eduardo Munoz (UNITED STATES - Tags: BUSINESS) Foto Reuters

Beursplein 5 krijgt er een bijzondere topman bij. Hedgefondsmanager William Ackman (alias Cowboy Bill) maakte onlangs bekend dat zijn Pershing Square Holding in oktober naar de Amsterdamse beurs komt. Doel is 1,5 miljard euro ophalen. Dit zijn de acht gezichten van Ackman:

1. De activist

Ackman is een ‘activistische belegger’, kenmerk van dat type beleggers is dat ze zich bemoeien met hun beleggingen en invloed opeisen. Dat is “goed voor markten” vindt Ackman. Momenteel is hij verwikkeld in een overname-oorlog van Botox-maker Allergan ter waarde van 50 miljard dollar.

2. De sloper

Ackman voert tegelijkertijd een vernietigingscampagne tegen Herbalife. Volgens Ackman is het voedingsproductenbedrijf een piramidespel en dat laat hij iedereen weten via presentaties, persconferenties en de gelikte website Facts about Herbalife. Saillant, want hij zit voor 1 miljard dollar ‘short’ in Herbalife en heeft dus ‘gewed’ op een daling van de koers (zelfs op het omvallen van het bedrijf).

3. De gulle gever

Ackmans vermogen wordt geschat op 1,3 miljard euro. Met zijn vrouw richtte hij een stichting op die miljoenen doneert aan bijvoorbeeld het Center for Jewish History en Human Rights Watch. Beide hebben zich aangesloten bij het filantropische initiatief The Giving Pledge van Warren Buffett en Bill Gates en beloven dus de helft van hun vermogen aan goede doelen te schenken.

Brief Ackman

4. De geduldige

Pershing Square beheert zo’n 15 miljard dollar en heeft zeker 12,5 miljard uitstaan in zes beursfondsen, meldt Bloomberg. Dat is relatief weinig. Ackman kiest duidelijk en is een ‘long investor’ die lang in fondsen zit. Het aandeel van 10,9 procent in Burger King dat hij een aantal jaar geleden verwierf, werd vorige maand na overnameplannen in een dag 10,9 procent (1,24 miljard dollar) meer waard.

5. De visionair

Ackman zag als een van de weinigen de problemen aankomen op de Amerikaanse hypotheekmarkt die tot de wereldwijde economische crisis leidden. Ackman verdiende miljarden voor zijn fonds en klanten door short te gaan op onder meer Freddie Mac, Fannie Mae en verzekeraars als MBIA.

6. De zelfverzekerde

Ackman gelooft nogal in zichzelf en draait zelden. Dat zelfvertrouwen zat er al vroeg in. Op de middelbare school wedde hij voor 2.000 dollar met zijn vader (een makelaar) dat hij de perfecte score op zijn eindexamen zou halen. Ackman had een vraag verkeerd. Maar hij verloor geen cent, omdat zijn vader de weddenschap de avond daarvoor introk. Reden: Bill was zo zelfverzekerd.

7. De eerlijke

Fouten geeft Ackman als eerste toe. Deze zomer gaf hij een langverwachte presentatie om Herbalife de grond in te boren. Kritiekpunt: die duurde uren. “My bad”, reageerde Ackman kort daarna. “Het was een pr-mislukking.”

In 2009 verloor zijn fonds 1,8 miljard dollar op een investering in winkelketen Target. “Een ramp”, volgens Ackman. Een week later bood hij excuses aan voor het niet eerder aanbieden van excuses.

8. De onconventionele


Ackman houdt er een aannamebeleid uit jongensboeken op na. Twee jaar geleden bood hij na een visvakantie in de Bahama’s zijn gids een baan als analist aan. Zo nam hij ook al eens een voormalige tennisspeler en iemand met wie hij een taxi deelde aan. Opleiding? Niet belangrijk, met deze twaalf boeken kom je er ook.

    • Camil Driessen