Onderzoek gestart naar trekkingen Staatsloterij

Gegevens mogelijk kwetsbaar voor manipulatie.

De Kansspelautoriteit is een onderzoek gestart naar de Staatsloterij. Het richt zich op „de beveiliging van bestanden en systemen rond het trekkingsproces”. Dat heeft de Kansspelautoriteit, verantwoordelijk voor het toezicht op kansspelen in Nederland, laten weten.

Aanleiding voor de officiële bekendmaking van dit onderzoek is berichtgeving in de Volkskrant afgelopen weekend. De uitslag van de Staatsloterij komt mogelijk niet op een eerlijke manier tot stand, vrezen oud-werknemers van Intralot, een Grieks bedrijf dat de systemen en de software van de Staatsloterij ontwikkelt. Werknemers van Intralot zouden de mogelijkheid hebben gegevens te manipuleren. Of ze dat ook doen, is niet bewezen. Ook uit een onderzoeksrapport van accountantskantoor PwC uit 2011 zou blijken dat de systemen van de loterij gevoelig zijn voor fraude.

Behalve de veiligheidsprocedures die een eerlijke loting moeten garanderen, gaat de Kansspelautoriteit (KSA) een grote hoeveelheid opgeslagen bestanden van eerder gehouden trekkingen op mogelijke onregelmatigheden onderzoeken. „Het gaat om de kern van de activiteit: de betrouwbaarheid van de lotingen”, zegt de woordvoerder van de KSA. „Consumenten moeten daar absoluut van op aan kunnen.”

De Staatsloterij, met een omzet van 773 miljoen euro de grootste loterij van Nederland. ontkent in een verklaring dat er „onwenselijke praktijken” plaatsvinden. „Van manipulatie van de trekkingssystemen is, voor zover de Nederlandse Staatsloterij thans kan overzien, geen sprake.”

De Volkskrant meldde ook dat de Staatsloterij vroegtijdig op de hoogte raakte van het onderzoek. Het ministerie van Financiën blijkt de Staatsloterij te hebben geïnformeerd, naar eigen zeggen per ongeluk. Het ministerie is de enige aandeelhouder van de Staatsloterij. Een woordvoerder van Financiën bevestigt dat het ministerie vorige week „uit haar netwerk” hoorde dat er persvragen waren gesteld aan de Staatsloterij over een onderzoek door de Kansspelautoriteit. Het departement vroeg hierover opheldering bij de Staatsloterij. Maar het ministerie „heeft op geen enkel moment enige kennis gehad van de inhoud van een onderzoek door de KSA noch van de onderzoeksstappen die de KSA voornemens is geweest te zetten”, zegt de woordvoerder. In hoeverre het onderzoek schade opliep door dit misverstand, is nog onduidelijk.

De tweede loterij van Nederland, De Lotto, werkt ook samen met het Griekse bedrijf Intralot. Vooralsnog richt het onderzoek van de Kansspelautoriteit zich alleen op de Staatsloterij. De Lotto schrijft in een verklaring dat er volgens de Kansspelautoriteit geen aanwijzing bestaat dat er „enige vorm van beïnvloeding van toepassing is” op de kansspelen van De Lotto.