Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Terrorisme

OM België ontkent vondst explosieven bij Haagse jihadisten

Doorzoeking van woningen in de Schilderswijk.
Doorzoeking van woningen in de Schilderswijk. Foto ANP / Valerie Kuypers

Het Belgische OM ontkent dat er bij huiszoekingen bij twee Haagse jihadisten explosieven zijn gevonden. Ook zou geen sprake zijn geweest van een concreet plan voor een aanslag op een kantoor van de Europese Commissie.

Berichtgeving in het Algemeen Dagblad vanmorgen, over de vondst van explosieven in Nederland, werd eerder al ontkend.

Aanhouding bevestigd

Het Belgische federaal parket bevestigt wel dat er twee personen zijn aangehouden. Het gaat om een Nederlands koppel van Turkse komaf. De aanhouding vond 6 augustus plaats op de luchthaven van Brussel; het stel kwam net terug van Turkije (een gangbare tussenstop voor mensen die zich aansluiten bij jihadisten in Syrië en Irak). Het Belgische en Nederlandse gerecht voerden vervolgens verschillende huiszoekingen uit.

Bij een huiszoeking in Brussel werden twee kogelwerende vesten en een revolver aangetroffen, maar geen explosieven. Het parket verklaart:

“Wel werden er bij één van de in Nederland uitgevoerde huiszoekingen materialen aangetroffen die potentieel zouden kunnen dienen voor de constructie van een springtuig, toch werden ook daar geen explosieven aangetroffen. Ook was er geen sprake van een gebruiksklaar springtuig.”

Het Nederlandse OM verklaarde destijds dat bij een doorzoeking van vier woningen in Den Haag beslag werd gelegd op gegevensdragers en jihadistisch materiaal.

‘Geen concrete aanwijzingen voor plan aanslag’

Het Belgische OM benadrukt verder dat er geen sprake was van een concreet plan om een aanslag te plegen op de gebouwen van de Europese Commissie.

“Wel werd in de loop van het onderzoek vastgesteld dat bepaalde personen zich ophielden aan een adres in de buurt van bepaalde Europese instellingen. Er zijn vooralsnog geen ernstige aanwijzingen dat deze vaststelling in verband kan worden gebracht met een zeer concreet plan voor een bomaanslag.”