Na de Lasershow blijft het stil in Santander

De Laserzeilers behaalden twee wereldtitels. Maar windsurfer Dorian van Rijsselberghe en Finn-zeiler Pieter-Jan Postma stelden zwaar teleur tijdens de WK in Santander. Voor bondscoach Ian Ainslie is er nog genoeg werk te verrichten richting de Spelen.

De Nederlandse windsurfers kwamen er in de Baai van Santander niet aan te pas in de strijd om de wereldtitel in de RS:X.
De Nederlandse windsurfers kwamen er in de Baai van Santander niet aan te pas in de strijd om de wereldtitel in de RS:X. Foto EFE

Met twee wereldtitels sleepte Nederland dankzij de Laserzeilers Nicholas Heiner en Marit Bouwmeester 20 procent van alle gouden medailles in Santander binnen. Goed voor de tweede plek op de medaillespiegel, achter Frankrijk. Maar na de Lasershow ging de wind liggen in het Nederlandse kamp. Vooral de prestaties van olympisch kampioen Dorian van Rijsselberghe (achtste bij de windsurfers) en Finnzeiler Pieter-Jan Postma (26ste) vielen tegen. „Pieter-Jan presteerde hier heel slecht”, oordeelde bondscoach Ian Ainslie hard. „En Dorian heb ik nog nooit zo slecht zien zeilen sinds ik bondscoach ben.”

Twintig uur zitten ze vandaag in de auto, op de weg terug naar Nederland – een set olympische boten aan de trekhaak: Ian Ainslie, topsportmanager Serge Kats en Jaap Zielhuis, coach van Marit Bouwmeester. Tijd genoeg om de Nederlandse prestaties tijdens de WK te evalueren.

Op de slotdag werd in elk geval een knap resultaat behaald. Het jonge duo Annemiek Bekkering en Annette Duetz in de 49er FX, de nieuwe vrouwenskiff, finishte als tweede in de medalrace en kwam met de vierde plaats dicht bij het podium. De dag daarvoor hadden ze hun medaillekansen vergooid met twee hopeloze races. „Superwaardeloos”, zei stuurvrouw Bekkering, die gemengde gevoelens overhield aan haar eerste WK met Duetz. „We deden zaterdag dingen die we nooit doen – op rare momenten gijpen. Het zal een combinatie zijn van een lang seizoen en een lange week in Santander, met veel druk.”

Voor de bond wordt het, halverwege de Road to Rio, een hele toer een afgewogen evaluatie te maken van de WK. Elke sportbond gaat bij een mondiaal toernooi uit van meer medailles dan bij een vorig evenement. Vergeleken met de laatste WK voor de olympische zeilklassen, in 2011 (Perth), viel de score voor Nederland lager uit in Santander: in Perth was er goud voor Van Rijsselberghe en Bouwmeester, zilver voor Postma. Bij de Spelen in 2012 won Van Rijsselberghe goud, Bouwmeester zilver en het inmiddels gestopte 470-duo Lobke Berkhout en Lisa Westerhof brons.

Rio is het toverwoord

Bondscoach Ainslie bekijkt dat genuanceerd. „Natuurlijk hadden we liever meer medailles gehad. Een aantal boten heeft ondermaats gepresteerd. Over het algemeen ben ik toch positief. Ik denk dat we voor Rio op koers liggen.” Rio is al twee jaar het toverwoord, en daar presteerden veel Nederlandse boten vorige maand goed, tijdens de pre-olympische testwedstrijden. Rutger van Schaardenburg (Laser) werd er tweede, Van Rijsselberghe eerste. Wellicht lag de focus deze zomer te veel op Rio, want een aantal Nederlanders verscheen in Santander oververmoeid aan de start, onder wie windsurfster Lilian de Geus. Zij was in Rio tweede, nu tiende.

Ook Van Rijsselberghe blijft met vragen achter, na een slecht WK. Ontspannen is hij altijd, maar in Santander miste hij de concentratie. „Misschien inspireert mij dit minder dan de Spelen”, zocht hij naar een verklaring. „Zo’n WK is compleet anders.”

Waar hij zich in 2012 in Weymouth nog afschermde voor alles en iedereen, was afgelopen week iedereen welkom – voor, tijdens en na zijn races. Daarnaast lijkt hij afgeleid door zijn bruiloft op Texel, volgende week. In juli werd het huwelijk met de Canadese Sasha Plavsic al voltrokken in Vancouver. „Het zat vooral in het hoofd. Al die andere dingen kan ik normaal gesproken afsluiten. Maar soms is het lastig.”

Fiasco van Pieter-Jan Postma

Ian Ainslie denkt dat de sportieve dip louterend zal werken voor de olympisch kampioen. „Ik ben blij dat hij niet ook door deze regatta heen is gegleden. De anderen zijn beter geworden. De lat moet verder omhoog. Maar er is tijd genoeg.” Ainslie vestigde liever de nadruk op jonkies als Bekkering en Duetz en de twee vrouwenteams in de 470-klasse, die beide in de toptien eindigden. Of op windsurfer Kiran Badloe (achtste). „We hadden twijfels over hoe een aantal jonge zeilers het zou doen. Met hun prestaties zijn we heel blij.”

Van een andere orde was het fiasco van Pieter-Jan Postma. Hij behaalde twee keer zilver op een WK (2007 en 2011), terwijl hij in Weymouth heel dicht bij olympisch goud was. Maar Santander liep uit op een drama. De Fries probeerde afgelopen jaar een plaats te bemachtigen in de boot van Brunel in de Volvo Ocean Race, die over twee weken start. Tevergeefs. „Dat was een klap. Ik heb deze week gezien dat mijn zelfvertrouwen wat fragiel was.”

De bond zal hem voorlopig steunen, maar er zal stevig worden gesproken over zijn schommelingen, vooral mentaal. Ainslie: „Ik hoop dat we de boten die minder hebben gepresteerd weer op de rit krijgen. Pieter-Jan moet snel terug naar de top. Technisch is hij een geweldige zeiler. Maar we moeten werken aan zijn instelling.”

    • Rob Schoof