‘Poetin betekent oorlog’, roept demonstrant in Moskou

Volgens de Russische autoriteiten waren het zo’n 5.000. Maar volgens volgens waarnemers demonstreerden er gisteren ten minste 20.000 Moskovieten tegen de oorlog in Oekraïne.

Vanaf het Poesjkinplein trok een lange stoet met Oekraïense vlaggen naar de Sacharov-boulevard.

Ze werden omstuwd door vele duizenden politieagenten en enkele honderden Russische nationalisten met vlaggen van de separatisten in de Donbass. „Schande”, riepen ze tegen de demonstranten. „Fascisten!”

De demonstranten keken het wat meewarig aan. Enkelen probeerden in gesprek te raken met de nationalisten, daarbij vielen soms harde woorden. Als de situatie uit de hand dreigde te lopen, greep de politie meteen in. Gewelddadigheden bleven uit.

De ‘Mars voor de Vrede’ was de tweede demonstratie tegen het Oekraïense conflict. Een eerder protestmars op 15 maart trok zo’n 30.000 mensen. De oorlog in Oekraïne lijkt het burgerlijk protest in Rusland nieuw leven te hebben ingeblazen, na de anti-Poetin demonstraties van 2011-2012. Oppositieleider Boris Nemtsov eigende zich gisteren de protestmars toe. „Poetin betekent oorlog’’, zei hij tegen persbureau Reuters. „,Hij zal stoppen als veel mensen demonstreren, want hij is bang van zijn eigen burgers.’’

De 73-jarige demonstrant Raisa Fjodorovna onderschreef die lezing gisteren. „De toestand in Oekraïne is het gevolg van de politiek van Poetin en degenen die hem omringen. De militaire junta zit niet in Kiev, maar hier in Moskou.”

Een man achter het dranghek onderbrak haar. „U weet veel te melden over Poetin, maar wat weet u van Porosjenko?”

Raisa liet zich niet van de wijs brengen. „Als we anderhalve maand geleden deze demonstratie hadden gehouden, zou de opkomst veel kleiner zijn geweest. Mensen beginnen na te denken.” Waarom? Raisa, lachend: „Omdat de Parmezaanse kaas en de Iberico-ham niet meer te krijgen zijn!”

    • Steven Derix