Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Cultuur

Maak die baby zo duur als je zelf wilt

Foto iStock

Een wellicht weinig representatieve rondgang in kleine kring leert dat geld geen belangrijke overweging is bij het besluit om kinderen te krijgen. Misschien juist daarom schrikken nieuwe ouders wel van de financiële gevolgen als het moment eenmaal daar is.

Een kind kost tot zijn achttiende verjaardag gemiddeld 17 procent van het gezinsinkomen, becijferde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dat betekent dat een (enig) kind bij een gezamenlijk nettomaandinkomen van 4.000 euro zo’n 680 euro per maand kost.

Ongeboren kosten

En een ongeboren baby kost ook al wat. Tussen de doe-het-zelf-zwangerschapstest (gemiddeld 10 euro) en het kraambed (336 euro voor een poliklinische bevalling en 200 voor kraamzorg) zitten nog een paar dure maanden. Volgens het Nibud kost de minimale babyuitzet 480 euro. Dat is echter zonder box, kinderwagen, commode, speen en fles. Dingen die wel heel handig lijken. En wat te denken van de uitgebreide boodschappenlijsten die de kraamcentra voor de geboorte opgeven?

“Neem het lijstje van het kraambureau alsjeblieft met een korreltje zout”, zegt Jeanine Coesel, verkoopster van kinderwinkel Teuntje in Amsterdam. “Want je kunt een fortuin uitgeven. En dat is echt niet nodig.” Coesel wijst in de winkel: “Je kunt het zo gek niet bedenken. Hier, een stoeltje van 235 euro dat automatisch wipt. Ook zoiets, 80 euro voor een matrasbeschermer voor een wiegje dat je maar een paar maanden gebruikt.

Het is een bepaald type moeder, aldus Coesel, dat alleen het allerbeste wil voor haar kind. “Maar ik veroordeel dat niet hoor.”

Verder wil de zwangere ook nog positiekleding. Misschien een combinatietest, om de kans op Down te bepalen (162 euro). Eventueel vitaminepillen. Zwangerschapsgymnastiek- of yoga, een bevallingscursus. Sommige vrouwen krijgen door hun zwangerschap definitief een schoenmaat meer.

Juridische kosten

De kosten lopen nog hoger op als je besluit voor de geboorte wat juridische zaken te regelen. Trouwen in Amsterdam kost minimaal 530 euro aan gemeenteleges (de gratis trouwceremonies zijn tot en met het einde van het jaar volgeboekt). Huwelijkse voorwaarden: tussen 700 en 1.200 euro. Twee testamenten om de voogdij te regelen: 500 tot 1.000 euro.

En wellicht willen de aanstaande ouders, al dan niet geplaagd door hormonen, wel verhuizen. Of hun huis opnieuw schilderen. Een wasdroger. Een stevige en veilige fiets. Opeens een auto.

Bij meubilair gaat het natuurlijk om eenmalige kosten. Sterker: kosten waarvan eventuele broertjes of zusjes later ook kunnen profiteren. Je kunt op de uitzet goed bezuinigen door tweedehandsmateriaal aan te schaffen. Marktplaats.nl staat vol babyspul. Bovendien krijgen mensen ook vaak wat. Zo kreeg de auteur van dit stuk (zeven maanden in verwachting) helemaal gratis: twee boxen, een wieg, twee bedjes, een campingbedje, een wipstoeltje, twee kinderstoelen, een autostoeltje, een badje, een commode en vier zakken babykleertjes. Wat de ‘hardware’ betreft ontbreekt alleen nog een kinderwagen.

Meer water kost ook geld

Echt pijn doet het in principe pas een poosje na de geboorte. Allebei een dag minder werken? Eenvijfde minder salaris. Drie dagen crèche? Reken op zo’n duizend euro per maand. Afhankelijk van het inkomen krijgen stellen hierover wel enkele honderden euro’s toeslag. Maar minder salaris en opvangkosten blijven volgens het Nibud het grootste financiële knelpunt, naast een hoger water- en energieverbruik (vaker wassen) en meer boodschappen.

En hoewel de kosten op individueel niveau geen grote rol lijken te spelen bij het besluit wel of geen kinderen te krijgen, hebben ze wel invloed op het landelijke geboortecijfer, aldus Jan Latten, hoogleraar demografie verbonden aan het CBS. “Mensen krijgen als ze aan baby’s denken natuurlijk geen eurotekens in hun ogen. Maar indirect en onbewust speelt geld wel degelijk een rol.” Sinds het begin van de economische crisis in 2008 nam het aantal geboortes in Nederland af. Dit jaar neemt het aantal geboorten weer een beetje toe.

In verwachting en in paniek nu?

Babyspullen kunnen heel veel kosten, maar dat hoeft niet. Op deze site vind je een babykostencalculator.