Luiten na zege flink hoger op ranglijst

Nederlander wint vlak voor Ryder Cup op Europese Tour, maar is niet wrokkig over missen van uitverkiezing

Foto AP

Een week na zijn wisselvallige optreden op de KLM Open in Zandvoort heeft Joost Luiten keihard toegeslagen op de Europese Tour.

In het weekeinde voor de Ryder Cup in Schotland won de 28-jarige golfer uit Rotterdam op de uitdagende baan van Celtic Manor de Wales Open, zijn eerste overwinning van het jaar en zijn vierde zege op de Europese Tour.

De overwinning, en vooral het tijdstip waarop, zal voor Luiten een aparte bijsmaak hebben: deze baan, de Twenty Ten Course, was vier jaar geleden – tussen alle regenbuien door – het decor van de Ryder Cup, het tweejaarlijkse continentale gevecht tussen de beste golfers van Europa en de Verenigde Staten.

Bij de Ryder Cup van dit jaar, die vrijdag begint in het Schotse Gleneagles, viel Luiten net buiten de boot. Nooit wist een Nederlander zich te kwalificeren voor het meest prestigieuze golftoernooi op de kalender.

Maar ondanks zijn grote vorm van de laatste weken koestert Luiten geen wrok over het missen van de Ryder Cup, zijn grote doel voor dit jaar. „Ik heb gewoon niet goed genoeg gespeeld om mij te plaatsen voor het Europees team”, zei hij gisteren nog eens tegenover de Britse media. Sommige journalisten vinden dat de Nederlander niet zou hebben misstaan in het Europese team. Luiten: „Ik wens het team veel succes en ik hoop dat ze de cup weer winnen. En natuurlijk ben ik nu vooral blij dat de vorm er weer is.”

Luiten zei onlangs in deze krant dat hij niet van plan is de Ryder Cup op televisie te gaan volgen. Hij zou te veel het gevoel hebben dat hij aanwezig had moeten zijn bij het grootste golfevenement van het jaar.

Dankzij zijn overwinning in het zuiden van Wales maakte Luiten wel een flinke sprong op de wereldranglijst. Hij klom van de 48ste plaats naar de 36ste plaats, zijn hoogste notering ooit. Nooit eerder stond een Nederlander zo hoog op de wereldranglijst. De zege leverde hem bovendien een bedrag van 375.780 euro op aan prijzengeld.

Voor Luiten, die vorige week als vijfde eindigde op ‘zijn’ KLM Open, betekende de eerste overwinning van het jaar vooral een enorme opluchting. Op de laatste ochtend in Wales zag hij een voorsprong van twee slagen verdwijnen als sneeuw voor de zon, doordat hij de dag begon met twee bogeys.

Het riep herinneringen op aan zijn start op de laatste dag in Zandvoort, waar Luiten zijn kansen weg gaf met een dramatische start. Maar Luiten is mentaal ijzersterk: gisteren herstelde hij zich met drie birdies en een bogey. Met veertien slagen onder de lokale baannorm bleef hij de Engelsman Tommy Fleetwood en de Ier Shane Lowry precies één slag voor.

Wel maakte Luiten het nog spannend op de laatste hole, waar hij genoeg had aan een par om het toernooi naar zich toe te trekken. Na een wilde slag volgde een minutenlange zoektocht naar zijn bal in de rough. „De eerste slechte drive van de dag, en dan ook nog een hele slechte drive”, zei Luiten naderhand. Maar hij wist zichzelf uit de problemen te slaan.

„Het was lastig, het was hard werken tot het eind”, erkende Luiten naderhand. „Ik had niet de start die ik wilde met twee bogeys, en ik probeerde gewoon bij te blijven en mijn kansen af te wachten.”

Na die stroeve start ging Luiten steeds beter spelen. „Je probeert de eerste holes rustig je balans te vinden”, zei hij op de site van de Europese Tour. „Na een paar holes kwam ik terug in mijn spel.”

Vijf spelers deelden de vierde plaats in Wales, onder wie Ryder Cup-debutant Jamie Donaldson en de Belgische hardhitter Nicolas Colsaerts. De Nederlanders Daan Huizing en Robert-Jan Derksen, bezig aan zijn afscheidstoernee op de Europese Tour, eindigden met één slag onder par op de gedeelde vijftigste plaats in Wales. Zij verdienden daarmee ieder toch nog 9.019 euro.

    • Rob Schoof