Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Koken met maximaal 5 ingrediënten

Een aantal van de beste gerechten ter wereld bestaat uit 5 ingrediënten of minder. Spaghetti aglio olio: spaghetti, olijfolie, knoflook, chilipeper. Zout-en-peper-garnalen: garnalen, olie, zout, szechuanpeper. Stamppot boerenkool: aardappelen, boerenkool, boter, spek, azijn. Gravad lax: zalm, zout, suiker, dille. Moelleux au chocolat: chocolade, eieren, boter, suiker.

En toch is het nog knap lastig een flinke reeks van dat soort recepten te bedenken. Ik kan het weten want heb jaren rondgelopen met het idee om daar een boek of app van te maken. Ergens in mijn digitale archief zwerft een map met een onvoltooid manuscript, een stuk of veertig recepten. Geen idee of ik het ooit ga afmaken, maar het moge duidelijk zijn dat het idee achter Chickslovefood, het 5 or less-kookboek mij wel aanspreekt.

De chicks in kwestie zijn twee vriendinnen. Hun blog chickslovefood.com trekt honderdduizend bezoekers per maand. Onder hun fans veel jonge vrouwen zoals zijzelf, maar ook veel meisjes, tieners nog, die druk in de weer zijn met groene smoothies, quinoa en cupcakes en stiekem dromen van een carrière als professioneel food blogger. Ja, Elise Gruppen en Nina de Bruijn hebben het goed voor elkaar.

Hun recepten zijn wat je noemt basic, maar dat is natuurlijk ook de bedoeling. Een tomatensoep bestaat uit ui, gezeefde tomaten, een bouillonblokje en verse basilicum. Een curry uit currypasta, tofu, aubergine en kokosmelk. Soms mis je iets, zoals limoensap en verse kruiden in die curry. In andere recepten mis je eigenlijk niks.

De auteurs hechten erg aan gezond koken. Er wordt veel met groente gewerkt en vrij weinig met kant- en klare spullen. Alleen in het hoofdstuk ‘Sinner sunday’ gaan ze los. Op zondag doen de chicks zich tegoed aan Snickers-taart, witte choco-kokosbonbons en chocolate chip mousse.

Chickslovefood is zeker niet voor iedereen, maar voor wie in de doelgroep valt – jong, vrouw, single of met z’n tweetjes – heeft er volgens mij een leuk boek aan. Deze week koken we eruit: 3 soorten broodbeleg, spinazieplaattaart, zoete-aardappelstamppot en, uiteraard, die Snickers-taart.