‘Koerdische strijders winnen slag om Kobani van IS’

Een Syrische Koerdische vluchteling wacht nadat hij de grens met Turkije is overgestoken, nabij de zuidoostelijke stad Suruc in de provincie Sanliurfa. AFP / Bulent Kilic

Koerdische strijders hebben naar eigen zeggen de opmars van de Islamitische Staat (IS) richting de Syrische stad Kobani weten te stoppen.

Kobani is een Koerdische stad nabij de Turkse grens. De Koerden veroverden Kobani, in het Arabisch Ayn-al-Arab, in 2012, na zware gevechten met het regeringsleger. Strijders van IS waren de afgelopen dagen aan een opmars bezig richting de stad; ze vielen omliggende dorpen binnen en omsingelden de stad op die manier. Als gevolg daarvan zijn de afgelopen dagen 100.000 Koerden vanuit Syrië naar Turkije gevlucht.

Maar het tij is gekeerd, aldus een woordvoerder van de belangrijkste Koerdische gewapende groepering. “Er wordt nog steeds gevochten, maar de opmars richting het oosten van Kobani is sinds gisteravond gestopt.” Het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten bevestigt dat: IS zou de afgelopen 24 uur geen significante overwinning hebben bereikt.

Het is de tweede keer sinds juni dat IS Kobani probeert in de nemen. Toen wist IS in korte tijd een groot deel van Noord-Irak in te nemen, waaronder de belangrijke stad Mosul. De eerste aanval op Kobani is afgewend met hulp van Koerdische strijders uit Turkije. Volgens de woordvoerder zijn nu weer honderden Koerden de grens over gegaan om te helpen bij de verdediging van de stad.

Blair: luchtaanvallen niet genoeg

Volgens de Britse oud-premier Tony Blair zijn luchtaanvallen alleen niet genoeg om de “fanatieke extremisten” van IS te bestrijden. Hij vindt dat westerse landen bereid moeten zijn ook grondtroepen te sturen, zo schrijft hij op zijn website.

“There is real evidence that now countries in the Middle East are prepared to shoulder responsibility and I accept fully there is no appetite for ground engagement in the West. But we should not rule it out in the future if it is absolutely necessary. Because the enemy we’re fighting is fanatical, because they are prepared both to kill and to die, there is no solution that doesn’t involve force applied with a willingness to take casualties in carrying the fight through to the end.”

    • Mirjam Remie