100.000 vluchtelingen naar Turkije

Foto AFP

De afgelopen dagen stroomde een nieuwe golf van ruim honderdduizend vluchtelingen uit Syrië Turkije binnen. De Turkse autoriteiten besloot vanwege de enorme toestroom om de grens met Syrië tijdelijk te sluiten. Daarop gooiden vluchtelingen met stenen naar de Turkse militairen.

De vluchtelingenstroom overschaduwde de vreugde over de vrijlating van 46 Turkse gegijzelden die sinds 11 juni werden vastgehouden door diezelfde Islamitische Staat (IS). Voor zover nu bekend zijn de gegijzelden na hun gevangenneming in Irak door IS naar Syrië overgebracht. Dat bewijst opnieuw hoe zeer de conflicten in beide landen met elkaar verweven zijn.

Over de toedracht van de vrijlating houdt de Turkse regering de kaken stijf op elkaar. Duidelijk is dat het geen reddingsactie is geweest van commandotroepen. Volgens de regering is er ook geen losgeld betaald.

Met het einde aan de gijzeling vervalt echter de belangrijkste officiële reden waarom de Turkse regering tot nu toe heeft geweigerd militaire steun toe te zeggen voor de internationale coalitie tegen IS. Het is nog onduidelijk of dat nu verandert.

Tegelijk verhoogt de huidige opmars van IS aan de Turks-Syrische grens de druk op de internationale gemeenschap om ook in Syrië in te grijpen. De Turkse regering vindt al jaren dat dit moet gebeuren. Het heeft volgens de Turken geen zin IS in Irak aan te pakken, zonder tegelijk te werken aan een einde aan de burgeroorlog in Syrië. Stap één zou volgens de Turken het instellen van een bufferzone in Syrië moeten zijn, ondersteund met een no-flyzone.