Islamitische militanten ontvoeren Fransman in Algerije

Een 55-jarige Fransman die op vakantie was in Algerije is gisteren ontvoerd in het oosten van het land. Dat heeft het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken gezegd. In een videoboodschap zegt de man dat hij in handen is van een splintergroep van IS.

De groep noemt zichzelf Kalifaatsoldaten van Algerije. In de videoboodschap roept de man president Hollande op om de luchtaanvallen op IS in Irak te stoppen.

“Ik ben in handen van Jund al-Khilifa, een Algerijnse gewapende groep. Deze gewapende groep vraagt mij om u te vragen niet te interveniëren in Irak. Ze houden me gegijzeld en ik vraag u, meneer de president, er alles aan te doen om me uit deze slechte situatie te bevrijden, dank u.”

De Fransman, een berggids uit Nice, was zondag, op de tweede dag van zijn verblijf in Algerije, met twee vrienden nabij Tizi Ouzou (zie kaart hieronder) aan het wandelen toen de ontvoerders toesloegen. De twee vrienden werden vrijgelaten; zij waren degenen die de ontvoering meldden.

Enkele uren vóór de ontvoering had de terreurbeweging Islamitische Staat gedreigd wraak te nemen op landen die deel uitmaken van de internationale coalitie tegen IS, waar Frankrijk er een van is, en hun burgers.

    • Peter Zantingh