IS doodt veertig Iraakse militairen bij reeks zelfmoordaanslagen

Terreurbeweging Islamitische Staat (IS) heeft dit weekeind met zelfmoordaanslagen zeker veertig Iraakse militairen gedood. De tegenaanval van het regeringsleger is de afgelopen dagen vastgelopen – een zware klap voor de pogingen van het leger om IS terug te dringen.

Terreurbeweging Islamitische Staat heeft dit weekend met zelfmoordaanslagen veertig Iraakse militairen gedood. De tegenaanval van het regeringsleger is de afgelopen dagen vastgelopen. Dat zei de Iraakse generaal Rasheed Fleih vandaag tegen persbureau AP.

De militairen kwamen om het leven bij een reeks aanslagen in het stadje Sijir, op ongeveer 70 kilometer ten westen van de Iraakse hoofdstad Bagdad. Er werden ook nog eens zeventig militairen krijgsgevangen gemaakt; zij zijn meegenomen naar Fallujah.

Het Iraakse leger heeft inmiddels zevenhonderd soldaten die in het gebied waren teruggetrokken naar aanleiding van de aanslagen.

De opmars van IS is in Irak min of meer tot stilstand gebracht. Koerdische milities en regeringstroepen wisten de soennitische terreurbeweging met behulp van onder meer Amerikaanse luchtaanvallen zelfs wat terug te slaan. Maar in de soennitische streken in het westen en midden van Irak geniet IS nog veel steun. Bovendien hebben de extremistische strijders zich verschanst in dichtbevolkte steden als Mosul en Fallujah.

    • Peter Zantingh