Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Terrorisme

Inmiddels (ruim) 100.000 Koerden uit Syrië naar Turkije gevlucht

Syrische Koerden steken de Syrisch-Turkse grens over.
Syrische Koerden steken de Syrisch-Turkse grens over. Foto Reuters

In de afgelopen dagen zijn er al 100.000 Koerden vanuit Syrië naar Turkije gevlucht uit angst voor de Islamitische Staat (IS). Volgens de UNHCR, de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties, is de verwachting dat dit aantal nog flink kan stijgen.

De Turkse vicepremier Numan Kurtulmus spreekt van al 130.000 Koerden, schrijft persbureau AFP.

Zaterdag waarschuwde de UNHCR al dat er “honderdduizenden” mensen in Turkije zouden kunnen aankomen. De Syrische Koerden zijn verdreven door de strijd rond de noordelijk gelegen stad Ayn al-Arab (Koerdisch: Kobani). Koerdische leiders waarschuwden voor een massaslachting en de president van de Koerdische autonome regio in Irak, Masoud Barzani, heeft de internationale gemeenschap gevraagd “alle mogelijke middelen” in te zetten om te voorkomen dat de stad in handen van de extremistische jihadisten van IS valt.

Ayn al-Arab was de afgelopen jaren van burgeroorlog in Syrië juist een toevluchtsoord voor ongeveer 200.000 Syriërs, maar de recente aanvallen op de stad hebben ze de stad doen ontvluchten.

Turkije opende vrijdag de grens voor de Koerden die op de vlucht zijn geslagen. De grens in de bewuste regio was altijd dicht, omdat de Syrische Koerden militair en politiek heel nauw samenwerken met de Turks-Koerdische guerrillabeweging PKK, die vecht voor zelfbeschikking voor Koerden in Turkije, legde onze correspondent Marloes de Koning eerder uit:

“Sinds ruim 1,5 jaar is er een wapenstilstand in Turkije, maar zijn PKK-strijders wel actief om de Koerden in Syrië te helpen. Turkije is bang dat deze vermenging ertoe leidt dat de strijd in Syrië via de Koerden ook overslaat naar Turkije en dat de Syrische en Turkse Koerden ooit samen een land willen vormen. Het is niet zo dat Turkije Syrische vluchtelingen structureel tegenhoudt, integendeel. Turkije vangt al 1,3 miljoen Syriërs op.”

PKK roept Turkse Koerden op IS te bestrijden

Diezelfde PKK heeft vandaag de Turkse Koerden opgeroepen te vechten om IS in Ayn al-Arab te bestrijden, heeft het pro-Koerdische persbureau Firat gemeld volgens AFP. Dursun Kalkan, een PKK-leider, riep op de Belgische tv alle Koerden op hun “krachten te bundelen”.

Kalkan heeft Turkije ervan beschuldigd samen te werken met IS, iets wat het land ontkent.