Honkballers herstellen rangorde

Het heeft zeven jaar geduurd, maar Nederland heeft na winst op Italië de Europese titel veroverd. Hier hoort de titel thuis, volgens de spelers.

Michael Duursma toont de beker na het winnen van de EK-finale. Rechts van Duursma coachBen Thijssen enKalian Sams. Links bondscoachSteve Janssen. Foto Henk Seppen

Die titel moest en zou weer terug naar Nederland. Pitcher Diegomar Markwell zei het voor de finale van het EK honkbal in Tsjechië heel overtuigend. „Wij gaan hier de titel pakken.”

En Nederland hield woord. Gisteravond won het de finale in Brno van regerend Europees kampioen Italië (6-3). Het was een revanche voor de verloren EK-finales van 2010 en 2012.

De Europese titel, de 21ste uit de historie voor de Nederlandse honkballers, is het resultaat van scherpte, revanchegevoelens en de wens technisch directeur Robert Eenhoorn afscheid te laten nemen met een prijs.

Eenhoorn treedt per 1 oktober in dienst als directeur algemene zaken bij eredivisieclub AZ. „De kracht van deze groep is de eenheid”, onderstreepte de Belgische bondscoach Steve Janssen per telefoon vanuit Tsjechië. „Vanaf de eerste dag dat we samen kwamen, hebben we gezegd: wij willen die Europese titel winnen. Dat was het enige doel dat we voor ogen hadden.”

Janssen, die vorig jaar werd aangesteld als opvolger van de gestopte bondscoach Brian Farley, bespeurde veel homogeniteit binnen het team. Alle 24 spelers streefden hetzelfde doel na, zag hij. „En dan is zo’n wedstrijd als zaterdag tegen Italië heel gemakkelijk, hoor.”

Nederland moest zowel zaterdag als zondag aantreden tegen Italië. Zaterdag betrof dat het laatste groepsduel in de finalegroep, een wedstrijd die nergens meer om ging omdat Nederland en Italië al geplaatst waren voor de finale.

„Toch hebben we de wedstrijd van zaterdag serieus benaderd”, zei Kalian Sams, een dag later in de finale verantwoordelijk voor twee homeruns. „We wilden Italië meteen onze intenties duidelijk maken. Winst zou ons een boost geven richting de finale.” En dat was het ook. Na de 5-0 overwinning van zaterdag, volgde gisteren opnieuw een zege.

Nederland wilde er vanaf de eerste inning geen onduidelijkheid over laten bestaan wie de beste van Europa is. De bijna 40-jarige werper Rob Cordemans had geen moeite met de Italianen. Door scores van Randolph Oduber, Sams (tweemaal) en Curt Smith stond het al snel 4-0. Maar na de vijfde inning, toen Cordemans had plaatsgemaakt voor David Bergman, werd het nog even spannend. Italië kwam terug tot 5-3. Werper Tom Stuifbergen en Smith, met een (tweede) homerun, voorkwamen dat de voorsprong van Nederland niet meer in gevaar kwam.

„Deze ploeg weet precies hoe een wedstrijd gewonnen moet worden, benoemt Sams de kracht van het Nederlandse team. „Iedereen voert zijn taak uit, niemand uitgezonderd. Als een wedstrijd om een specifieke aanpak vraagt, zoals een goede werper, de juiste slagmensen of goed veldspel, dan leveren wij dat gewoon.”

Bondscoach Janssen sloot zich daar bij aan. Hij heeft met dit team het gevoel een easy job te verrichten. „Het is voor mij echt een eer om coach te zijn van deze jongens.”

Nederland was superieur dit EK, het enige grote toernooi in 2014. Alle wedstrijden werden met gemak gewonnen. Maar, zoals telkens in herinnering werd gebracht door Janssen, was goud het enige doel. Nederland was dat als wereldkampioen aan zijn stand verplicht. Europees was Oranje voor het laatst de beste in 2007.

„Die beker stond al veel te lang in het zuiden van Europa”, stelde Janssen vlak na de prijsuitreiking in Tsjechië. Op de achtergrond klonk het oorverdovende geluid van zijn juichende spelers. „Wij gaan hier een mooi feestje maken”, reageerde een uitgelaten Sams. „Dit wordt een lange, lange nacht.” Vanochtend om zes uur reed de bus alweer van het hotel naar de luchthaven.

Maar Janssen, Sams en al die anderen hoor je niet klagen. Want in hun bagage zit de Europese beker, de prijs die eindelijk terug is waar hij volgens gen hoort: in Nederland.

    • Jan Cees Butter